Ce locuinţă poţi să îţi cumperi cu 5000 de euro în Bucureşti

Cu doar 5.000 de euro, orice român cu venituri medii poate ajunge proprietarul unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere în circa 13 ani. Cinci cartiere bucureştene oferă această oportunitate.

03 oct. 2014, 06:20
Ce locuinţă poţi să îţi cumperi cu 5000 de euro în Bucureşti

Cartierele Ferentari, Rahova, Pantelimon, Berceni şi Ghencea-Drumul Taberei permit accesul la o locuinţă cu sub 5.000 de euro investiţi, iar timpul necesar achitării creditului din chirii este de 13 ani, potrivit unei analize Capital.ro.

Pentru a realiza o astfel de investiţie, orice român cu venituri medii trebuie să identifice un cartier bucureştean cu potenţial pentru chiriaşi, să acceseze un credit ipotecar în lei, care presupune un avans de 15%, şi să îşi fixeze perioada de rambursare a creditului în aşa fel încât rata lunară să fie egală cu chiria lunară potenţială. În acest fel, apartamentul se achită integral din chirii, iar după stingerea creditului cumpărătorul rămâne cu locuinţa în care a investit doar suma iniţială.

Pentru achiziţia unei garsoniere în cartierul Drumul Taberei, una dintre cele mai dinamice zone pe sectorul închirierilor, un investitor trebuie să acceseze un credit în valoare de circa 24.000 de euro. Cel mai ieftin credit în lei din piaţă este în prezent oferit de ING Bank, care are DAE de 5,22%.

Pe această variantă, costurile iniţiale cu avansul şi notarul se ridică la un echivalent de circa 5.000 de euro, iar venitul minim necesar pentru accesarea împrumutului este de 1.900 de lei. Această locuinţă generează venituri medii lunare din închiriere de circa 200 euro fără contract sau de circa 180 de euro dacă se înregistrează contractul la Fisc şi sunt plătite impozitele şi taxele aferente. Astfel, creditul ajunge să fie stins din chiria încasată în circa 13 ani. Mai multe pe Capital.ro