Ce categorie de consumatori va plăti mai puţin la curent începând de anul viitor

Până la 1 noiembrie, Executivul ar trebui să finalizeze ordonanța de urgență privind reglementarea pieței de energie.

24 oct. 2022, 16:08
Ce categorie de consumatori va plăti mai puţin la curent începând de anul viitor

Dacă ordonanţa va fi adoptată, cel mult 70% din piață va fi reglementată și asta pentru că deja o treime din producția de energie electrică pe anul 2023 a fost vândută. Distribuitorii și furnizorii sunt de acord cu această idee, dar ar opta mai degrabă pentru o piaţă administrată decât pentru una reglementată, informează Antena 3.

Ordonanţa va reglementa piața energiei începând de la 1 ianuarie 2023 pentru o perioada de 2 ani. Mai exact, piața va fi reglementată pentru un an, iar în cazul în care la capătul primului an se menține situația de criză energetică, există posibilitatea prelungirii pentru încă un an.

Citeste si SURSE Preţul energiei va fi reglementat, coaliţia a ajuns la un acord. De când ar urma să intre în vigoare măsura şi ce preţuri vor achita românii

Ce categorie de consumatori va plăti mai puţin la curent de la 1 ianuarie 2023

Potrivit OUG privitoarea la reglementarea pieţei de energie, prețul fix pentru consumatori casnici va fi de 0,68 de lei/kw pentru un consum de 100 kw pe lună, respectiv de 0,80 de lei/kw pentru un consum de până la 255 de kw pe lună.

Depăşirea pragului de 255kw/h va fi tarifat cu preţul fix de 1 un leu/kwh. Pentru industria mare, un preț fix de probabil 1,3 lei/kwh.

Familiile cu trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea plăti un preț mai mic pe kW. Pentru cei care au acasă echipamente medicale pentru tratamente și pentru familiile care au trei copii înscriși într-o formă de învățământ, plafonul este de 0,68 lei pe kW indiferent de consum, potrivit amendamentului.

Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, spune, însă, că nu are astfel de informaţii referitoare la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

Citeste si Ministrul Energiei le cere furnizorilor de electricitate să eşaloneze preţurile pentru persoanele care vor primi facturile la curent pe patru-cinci luni: „Nu se vor plăti penalităţi”

Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii. În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente.

După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum„, a spus Lungu la Digi24.