CE vrea să amendeze România pentru nu respectă legislaţia UE a pieţei de gaz şi electricitate

Comisia Europeană (CE) a reclamat România la Curtea de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă în legislaţia naţională două directive în domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi îndatoririle autorităţilor de reglementare, cu propunerea iniţială a unor penalizări de circa 60.000 euro pe zi.

21 mart. 2013, 12:33
CE vrea să amendeze România pentru nu respectă legislaţia UE a pieţei de gaz şi electricitate

Comisia Europeană propune sancţionarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curţii în acest sens, până la transpunerea directivelor în legislaţia naţională, se precizează într-un comunicat al CE. „Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durata şi de gravitatea încălcării (…) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice”, se arată în comunicatul Comisiei Europene, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Directivele respective ar fi trebuit să fie aplicate integral până în data 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de România în legislaţia naţională. Astfel, cu prioritate, CE menţionează prevederile privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei.

România şi-a făcut însă, în mare parte, „temele”, aplicând majoritatea actelor legislative necesare pentru implementarea directivelor CE privind energia electrică şi gazele naturale, însă „au rămas dispoziţii care nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională”, se mai precizează în comunicatul CE, care se refră la cele două dispoziţii prioritare neaplicate încă.

Comisia a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.