CE cere României să aplice normele UE privind deşeurile de ambalaje şi vehiculele scoase din uz

Comisia Europeană a solicitat joi României să transmită detalii privind punerea în aplicare a legislaţiei Uniunii Europene în două domenii diferite din sectorul deşeurilor: deşeurile de ambalaje şi vehiculele scoase din uz.

10 iul. 2014, 15:12
CE cere României să aplice normele UE privind deşeurile de ambalaje şi vehiculele scoase din uz

Directiva privind ambalajele revizuită, care extinde domeniul de aplicare a directivei originale, clarificând distincţia între cea anume constituie ambalaj şi ce nu, în vederea reducerii deşeurilor de ambalaje, trebuia transpusă în legislaţia naţională până la 30 septembrie 2013. România nu a respectat acest termen şi, ca urmare, la 29 noiembrie 2013 i-a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere, potrivit Agerpres.

În luna ianuarie, România a răspuns precizând că este în curs de elaborare o decizie a guvernului; având în vedere însă că, până în prezent, Comisiei nu i-au fost notificate niciun fel de măsuri, Comisia trimite acum un aviz motivat, a informat site-ul Comisiei Europene.

Al doilea aviz motivat se referă la modificarea standardelor UE privind vehiculele scoase din uz, modificare ce trebuia transpusă în legislaţia naţională până la 22 august 2013. Întrucât nu a primit nicio notificare, în luna septembrie, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere. România a răspuns că legislaţia corespunzătoare este în curs de pregătire, dar, neprimind nici până în prezent vreo notificare, Comisia trimite acum un aviz motivat.

România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde, în caz contrar putând fi trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE.