Ce cetățenie primește un copil care se naște în avion. Părinții au patru opțiuni din care să aleagă

Cetățenia este apartenența legală a unei persoane la un stat, dobândită la naștere, dacă cel mic se anște pe teritoriul țării respective. Ce se întâmplă dacă un copil se naște în avion.

23 iul. 2023, 11:22
Ce cetățenie primește un copil care se naște în avion. Părinții au patru opțiuni din care să aleagă
Ce cetățenie primește un copil născut în avion

În multe țări civilizate, cetățenia este dobândită la naștere, dacă cel mic se naște pe teritoriul țării respective. Iată ce cetățenie poate primi un copil care se naște în avion.

În ultimele luni de sarcină, călătoria cu avionul nu este recomandată, însă, au existat cazuri când un copil a venit pe lume înainte de termen, chiar în timpul zborului.

Citește și: După ce a vizitat toate țările de pe glob, și-a creat-o pe a lui: „Îmi doream încă una”. Bărbatul s-a declarat sultan în propriul „imperiu”

Părinții unui copil născut la bord pot solicita patru tipuri de cetățenie:

  • cetățenia țării în al cărei spațiu aerian a avut loc nașterea;
  • cetățenia țării în care urmează să aterizeze aeronava;
  • cetățenia statului de origine al companiei aeriene;
  • cetățenia pe care o au părinții copilului.

Regulile diferă de la un stat la altul. De exemplu, în SUA, chiar dacă un copil se naște în apele teritoriale ale Statelor Unite sau în spațiul său aerian, copilul este din start cetățean american și părinții nu pot alege, potrivit atlas-geografic.net.

Totuși, nașterile la bordul aeronavelor sunt destul de rare și asta pentru că toate companiile aeriene au reguli și protocoale menite să protejeze femeile gravide și să împiedice o eventuală naștere la altitudine.

Citește și: România contribuie la creșterea-record a populației unui stat „neprietenos” din Europa. Declinul demografic al țării noastre continuă

Cu toate astea, există câteva cazuri de copii care s-au născut în aer. În luna mai a anului 2015, cuplul format din Ada Guan și Wes Branch zbura de la Calgary la Tokyo, în momentul în care Ada a născut deasupra Oceanului Pacific. Spre norocul ei, la bordul avionului se aflau mai mulți medici care au ajutat-o să nască.

Tot în 2015, în octombrie, o pasageră care zbura de la Taipei la Los Angeles a intrat în travaliu și a născut o fetiță perfect sănătoasă cu ajutorul unui medic aflat la bord.