Ce condiţii pune Polonia pentru semnarea pactului fiscal

Polonia va semna pactul fiscal discutat de liderii europeni la reuniunea de la Bruxelles doar dacă va primi dreptul de a participa la luarea deciziilor privind punerea în aplicare a acestuia, a declarat, luni, premierul ţării, Donald Tusk.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 14:51
Ce condiţii pune Polonia pentru semnarea pactului fiscal

„Polonia, la fel ca multe alte ţări, este pregătită să-şi asume responsabilitatea comună a punerii în aplicare a pactului fiscal cu o condiţie: ca acele ţări care îşi asumă responsabilitatea comună să participe la luarea deciziilor referitoare la aplicarea pactului”, a spus Tusk, citat de Wall Street Journal.

În cadrul noului pact fiscal, guvernul polonez a încercat să asigure locuri, fără drept de vot, pentru statele non-euro la summit-urile uniunii monetare. Polonia este obligată de tratatul de aderare la UE să adopte eventual moneda unică, însă nu are stabilită o dată certă.

Constituţia poloneză prevede deja un plafon de îndatorare de 60%, iar regulile discutate în prezent la nivel european „nu sunt suficient de ambiţioase şi curajoase”, a spus Tusk.

Potrivit Financial Times, premierul polonez, aflat la Bruxelles, este nemulţumit de limbajul tratatului pactului fiscal, care ar face discreţionară participarea sa la summit-urile uniunii monetare.

Liderii europeni speră ca reuniunea să se încheie rapid, însă asta ar depinde acum de disponibilitatea lui Tusk de a face concesii, afirmă oficiali, citaţi de Financial Times.

„Pentru a discuta aspecte specifice privind implementarea acestui tratat, preşedintele Summit-ului Euro, va invita, când va fi necesar şi cel puţin o dată pe an, la o reuniune a zonei euro şefii de state sau de guverne ai ţărilor non-euro care au ratificat tratatul”, se arată în ultima versiune a unui document de lucru.

Pactul fiscal ar trebui să întărească regulile de disciplină bugetară în rândul ţărilor UE, pentru a preveni acumularea de datorii şi crize precum cea actuală din zona euro.

Comisia Europeană (CE) va susţine luni participarea tuturor celor 27 de state membre UE la summit-urile zonei euro, a declarat purtătoarea de cuvânt a CE, Pia Ahrenkilde Hansen. Purtătorul de cuvânt a mai declarat că CE este pe deplin încrezătoare că această problemă va fi soluţionată.

Poziţia CE este conformă cu unul dintre obiectivele României privind Consiliul european informal de la Bruxelles. Astfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, înainte de plecarea la Bruxelles, că unul dintre obiectivele pe care le are la Consiliul informal de luni este „să se consfinţească participarea statelor non-euro la summit-urile statelor euro”.