Ce condiţii pune Vladimir Putin pentru a opri bombardamentele din Ucraina. Detaliile discutate cu Emmanuel Macron

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că bombardamentele asupra oraşului Mariupol din Ucraina se vor opri în momentul în care militarii ucraineni se vor preda. Mai mult, negociatorul-şef al Moscovei în negocierile de pace cu Kievul a precizat că Ucraina este dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Rusiei.

30 mart. 2022, 20:07
Ce condiţii pune Vladimir Putin pentru a opri bombardamentele din Ucraina. Detaliile discutate cu Emmanuel Macron

Vladimir Putin a avut marţi seara o convorbire telefonică de o oră cu preşedintele francez Emmanuel Macron, a anunţat miercuri Kremlinul, conform BBC. Oficialii ruşi susţin că Putin i-a spus lui Macron că „pentru a rezolva situația umanitară dificilă din acest oraș, militanții naționaliști ucraineni trebuie să înceteze să mai opună rezistență și să depună armele”.

De asemenea, liderul de la Kremlin i-a oferit lui Macron și „informații detaliate despre măsurile luate de armata rusă pentru a oferi asistență umanitară de urgență și pentru a asigura evacuarea în siguranță” a civililor din orașul asediat din sud-estul țării, notează Mediafax.

În schimb, oficialii francezi au precizat că Vladimir Putin a fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare a civililor din oraș.

Oficialii Administraţiei Prezidenţiale franceze au catalogat situaţia din Mariupol drept una „catastrofală” și au adăugat că „populația civilă trebuie protejată și trebuie să părăsească orașul dacă dorește acest lucru”. În acest sens, ucrainenii trebuie să aibă acces la ajutoare alimentare, apă și medicamente de strictă necesitate.

Citeşte şi: Lovitură de teatru: Rusia neagă „orice progres” la negocieri şi continuă bombardamentele

În schimb, Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei în negocierile de pace cu Kievul, a menţionat că Ucraina este dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Rusiei, transmite Interfax.

„Ucraina și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini acele cerințe fundamentale asupra cărora Rusia a insistat în ultimii ani. Dacă aceste obligații sunt îndeplinite, atunci amenințarea creării unui punct de sprijin NATO pe teritoriul ucrainean va fi eliminată”, a declarat Vladimir Medinski, miercuri seara, la televiziunea Rossiya 24.

Oficialul rus a explicat că Ucraina a prezentat cererile în scris delegaţiei trimise de Putin la discuţiile de la Istanbul de marţi.

„Ne-au dat principiile unui posibil viitor acord scrise pe hârtie. Aceste principii includ:

refuzul aderării la NATO, fixarea statutului de neutralitate al Ucrainei;
renunțarea la arme nucleare, precum și deținerea, achiziționarea și dezvoltarea altor tipuri de arme de distrugere în masă;
renunțarea la desfășurarea bazelor militare străine și a contingentelor militare;
obligația de a desfășura exerciții militare cu participarea forțelor armate străine numai de comun acord cu statele garante, inclusiv Rusia”, a spus Medinski, conform Hotnews.

Vladimir Medinski, un consilier personal al președintelui Vladimir Putin, a mai spus că „poziția de principiu a țării noastre față de Crimeea și Donbas rămâne neschimbată” după ce Kievul a propus marți un termen de 15 ani pentru a soluționa problema statului Crimeii, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Franța, împreună cu Turcia, Grecia și mai multe grupuri umanitare, i-au prezentat lui Putin un plan de evacuare a orașului, dar oficialii au declarat că Putin i-a spus lui Macron că se va „gândi” la propunere.

Ucraina a acuzat Rusia că a mutat cu forța mii de persoane din Mariupol pe teritoriul controlat de Rusia.

Citeşte şi: Nicușor Dan, primele declarații despre majorarea prețului la gigacalorie: „Noul preț va intra în vigoare pe 1 aprilie”