Ce condiţii trebuie să accepte Biserica Ortodoxă pentru a putea săvârşi slujbele cu credincioşi

Lăcașurile de cult pot fi deschise, însă slujbele religioase vor fi săvârșite doar în afara lor, cu condiția ca toți credincioșii să respecte distanțarea socială, a anunţat Guvernul României după ce s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis. 

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 17:37
Ce condiţii trebuie să accepte Biserica Ortodoxă pentru a putea săvârşi slujbele cu credincioşi

O prevedere aparte a fost adresată Bisericii Ortodoxe Române. Autoritățile au solicitat, printre altele, să nu fie administrată Sfânta Împărtășanie decât cu lingurițe și pahare de unică folosință. Patriarhia Română a decis, în urma consultării Sfântului Sinod, să nu accepte condiția Guvernului României și să amâne administrarea Sfintei Împărtășanii până când condițiile epidemiologice o va permite.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului i-a anunțat, oficial, pe credincioși, în ce condiții se vor întoarce în biserică și ce condiții trebuie să respecte.

Citeşte şi: STARE DE ALERTĂ ÎN ROMÂNIA. Angajaţii vor intra obligatoriu la serviciu în TREI ture, dacă compania are peste 50 de salariaţi

„Din 15 mai starea de urgență se ridică și se revine la starea de alertă. Pericolul, deși nu mai este atât de mare, nu a trecut cu totul. Prin urmare, Sfânta Patriarhie și responsabilii din Guvern de gestionarea acestei situații, au hotărât să se revină la practica de la începutul pandemiei.

Începând cu ziua de Duminică, 17 mai, Sfintele Slujbe se vor ține în aer liber, în fața bisericilor, sau pe altarele de vară, cu respectarea distanței de 1,5 metri între persoane și purtarea măștii de protecție de către credincioși.

Întrucât Patriarhul României, în consultare cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, au hotărât instituirea unei măsuri trecătoare și credem, scurtă, aceea de amânare a administrării Sfintei Euharistii în public, în cadrul Sfintei Liturghii, continuând, însă, să dăruim credincioșilor Sfânta Euharistie în situațiile care impun acest lucru și după regulile pe care le-am respectat și în perioada Postului Mare, vă îndemnăm să respectați această hotărâre.

Citeşte şi: STARE DE ALERTĂ. Ce se întâmplă cu românii care vin din diaspora

Pentru mângâierea și binecuvântarea credincioșilor participanți la slujbă, preoții vor mirui credincioșii cu untdelemn sfințit după Sfânta Liturghie, iar aceștia vor lua, la casele lor, pe parcursul săptămânii, Aghiasma Mare, pe nemâncate, spre sfințire și spre întărire.

În ceea ce privește săvârșirea Sfintelor Taine și a celorlalte servicii religioase, se vor respecta recomandările date de Sfânta Patriarhie și autoritățile sanitare.”, anunță Episcopia Maramureșului și Sătmarului.