Ce conțin produsele Nestle și Pepsico, de fapt. Marile companii au fost prinse cu minciuna, detaliul care nu apare pe etichetă

Tu știi ce mănânci? Un raport a scos la iveală că cele mai mari companii alimentare din lume, cum sunt Nestle, Unilever și Pepsico, își păcălesc clienții.
Irina Dumitrescu
07 nov. 2024, 18:32
Ce conțin produsele Nestle și Pepsico, de fapt. Marile companii au fost prinse cu minciuna, detaliul care nu apare pe etichetă

Inițiativa Accesului la Nutriție a ajuns la concluzia că cele mai mari companii alimentare din lume, cum sunt Nestle, Unilever și Pepsico, vând produse cu o valoare nutrițională mai slabă în țările sărace. Cu alte cuvinte, ingredientele pe care le conțin sunt mult mai bogate în zahăr, carbohidrați și grăsimi. ATNI a publicat un raport care subliniază diferențele între națiunile bogate și cele slab dezvoltate.

Minciuna de la raft cu produsele Nestle, Unilever și Pepsico

Primul raport dezvăluit de ONG după o pauză de trei ani a folosit o metodă de calcul bazată de acordarea unui scor de la 1 până la 5 alimentelor în funcție de calitățile nutritive. 5 este maximul, în timp ce pragul de 3,5 vizează alimentele mai sănătoase.

În urma unei analize globale, ATNI a descoperit că nota medie este de 2,3 în țările cu venituri mai mari, dar în statele sărace, aceleași produse vândute sub respectivul brand au obținut un scor mediu de 1,8.

„Este o imagine foarte clară că ceea ce aceste companii vând în cele mai sărace țări din lume, unde sunt din ce în ce mai prezente, nu sunt produse sănătoase”, a precizat Mark Wijne, directorul de cercetări al ATNI.

Citește și Top 10 alimente care te ajută să slăbești, fără să te infometezi. Au „zero calorii”

Calitatea nutritivă a produselor alimentare este un factor determinant în criza obezității, situație care afectează peste un miliard de persoane la nivel global, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Majoritatea persoanelor care suferă de obezitate trăiesc în țări cu venituri mici sau medii, potrivit estimărilor făcute de Banca Mondială.

Un purtător de cuvânt al gigantului Nestle a declarat prin e-mail că „ne-am angajat să creștem vânzările de alimente mai nutritive, precum și să ghidăm oamenii spre o alimentație mai echilibrată”. În continuarea mesajului, a mai spus că produsele sale sunt îmbogățite cu nutrienți pentru a reduce deficiențele nutriționale în țările în curs de dezvoltare.

În schimb, PepsiCo a refuzat să comenteze, dar a ținut să precizeze doar că, anul trecut, compania și-a stabilit obiective de reducere a sodiului în chipsurile de cartofi și de integrare a cerealelor integrale în alimente.

Pe de altă parte, Isabelle Esser, directorul de cercetare și siguranță alimentară al companiei Danone, clasată pe primul loc în index, a recunoscut că „întotdeauna este loc de mai bine, atât la nivel de companie, cât și de industrie”.

Raportul ATNI este considerat un îndemn pentru companiile mari de a evalua modul în care produsele lor contribuie la alimentația nesănătoasă în țările mai vulnerabile. Pe măsură ce gustările ambalate devin din ce în ce mai răspândite la nivel mondial, sănătatea publică este pusă în fața unor provocări majore, iar presiunea asupra marilor producători alimentari devine tot mai evidentă.

În România, această temă a fost abordată în trecut, însă măsuri nu s-au luat până acum și niciunul dintre producători nu a ieșit cu clarificări. În urma unor controale demarate de o comisie constituită de Ministerul Agriculturii s-au descoperit diferențe de calitate la unele produse, fără să le fie dezvăluite numele.

Vezi și Ce alimente să eviți dacă suferi hipotiroidism. Carmen Brumă: „Ai grijă la aceste mâncăruri”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Serie de cutremure, în România! Ultimul abia a avut loc, zonele afectate
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Pozele false aruncate de Elena Lasconi pot răsturna alegerile prezidențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cutremur azi-dimineață în România! În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 14 zile de furtună electrică în București. Pe ce dată vin vijeliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Gesturile interzise la alegeri prezidențiale 2025. Recomandările Biroului Electoral Central pentru alegători
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață