Ce conține, de fapt, mierea de salcâm din supermarket. Specialiștii dezvăluie rezultatele testelor de laborator

Ce conține, de fapt, mierea de salcâm din supermarket. Mai multe tipuri cumpărate din magazine au picat testul de laborator, iar producătorul dă vina pe o contaminare. Greşeală sau nu, consumatorii plătesc preţul: mierea de salcâm e mai scumpă şi are alte calităţi faţă de cea din rapiţă.

02 apr. 2024, 21:36
Ce conține, de fapt, mierea de salcâm din supermarket. Specialiștii dezvăluie rezultatele testelor de laborator
Ce conține, de fapt, mierea de salcâm din supermarket

Ce conține, de fapt, mierea de salcâm din supermarket. Este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, dar şi unul dintre cele mai înşelătoare.

Citește și: Ce este spuma albă din borcanele cu miere, de fapt. Detaliul la care să fii atent când o cumperi

Ce conține, de fapt, mierea de salcâm din supermarket

La raft au fost găsite doua loturi din acest produs, iar pe eticheta scrie miere de salcâm. Înăuntru este cu totul altceva, iar rezultatele emise de Institutul de cercetare pentru Apicultura ne indică 7% polen de salcâm necorespunzător. La o altă miere de salcâm analizată. 5% polen de salcâm.

În borcane este numai miere de salcâm. Referitor la indicele polinic care a creat această suspiciune acela nu este un indicator valid, nu este este un indicator de referinţă pentru caracteristicile sau gustul mierii. Din cauza contaminrii, un fenomen natural care se întampla în arealul melifer„, explică Cristina Chiriță, reprezentantul producătorului, potrivit Observator.ro.

Mierea de rapiţă este, în medie, cu 30% mai ieftină decât cea de salcâm. De obicei, mierea de salcâm şi cea de rapiţă arată complet diferit. În cazul acesta, aspectul era aproape identic.

Mierea de salcâm conține mai multă fructoză decât glucoză, mierea de rapiță e tocmai invers. Este o înşelare a simturilor, momentul în care mierea de rapiță se decristalizează trecând printr-un proces de încălzire și răcire, devine aproape identică vizual cu cea de salcâm. Dar în general mierea de rapiță când o cumperi trebuie să fie cristalizată, exact aspectul acela al unturii„, spune Răzvan Comna, Asociația Crescătorilor de Albine din România.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia consumatorului a început o anchetă. „Vom ajunge să ne explice și nouă cum a devenit rapița salcâm. Ce riscă? O amendă pentru o practică înșelătoare în sensul în care pretinde că acest produs are niște calități pe care nu le are. Poate pretinde oricând operatorul economic că a fost o deficiență de etichetare. Cu toate ca așa cum cu siguranță ne dăm amândoi seama, mierea de rapiță este mai ieftină decât salcâm”, spune Horia Constantinescu, președinte ANPC.

În România sunt aproximativ 32.000 de apicultori care au în total peste doua milioane de familii de albine. Suntem pe locul doi în Europa la producția de miere. Mai bine de 70% din cantitate pleacă peste hotare, în timp ce, paradoxal, importăm 30% din consum, adică aproape 6000 de tone pe an.