Seceta lovește producția de miere. Apicultorii sunt nevoiți să crească prețurile pentru a-și acoperi pagubele

Producția mierii de albine a scăzut cu 40%, în acest an. Un borcan cu miere de salcâm va ajunge să coste în jur de 40 și 45 de lei

10 aug. 2022, 12:33
Seceta lovește producția de miere. Apicultorii sunt nevoiți să crească prețurile pentru a-și acoperi pagubele

Seceta lovește și mierea autohtonă. Apicultorii spun că prețurile de vânzare ar trebui să fie cu cel puțin 50%, mai mari ca să acopere cheltuielile.

Din lipsa polenului cele mai multe dintre albine sunt hrănite acum de către apicultori cu nectar. Seceta din toamna trecută, accentuată de cea din prezent, a scăzut drastic cantitatea de miere culeasă.

Citește și Seceta afectează grav producţia de miere din România. Apicultorii din vestul ţării îşi duc stupii lângă graniţa cu Ungaria pentru că acolo se irigă terenurile

„Este foarte trist ceea ce am văzut, pentru că, pe lângă faptul că nu au reușit să-și formeze coronița de miere pe care trebuie să o aibă în rame, albinele nu au nici destul polen.
Și dacă nu găsesc destul polen pe care îl transformă în păstură, atunci va trebui să caut un substitut de polen pe care să îl administrez”, a mărturisit Beatrice Tica, apicultor.

Ca să nu-i moară albinele, apicultorul le-a hrănit artificial cu nectar, ceea ce a însemnat costuri suplimentare. Potrivit apicultorilor, producția de miere de anul acesta a scăzut cu aproximativ 40%.

Unii apicultori din vestul ţării îşi duc stupii lângă graniţa cu Ungaria. Acolo nu este secetă pentru ei îşi irigă terenurile.

„Dincolo este un lan foarte frumos de floarea soarelui, și la noi fiind atât de uscat, chiar dacă avem floarea soarelui, nu există polen în floare, și atunci apicultorii își aduc aici pe frontieră albinele și albinele fac contrabandă, aduc miere din Ungaria”, a declarat un alt apicultor.

Pentru a-și putea acoperi cheltuielile aceștia vor vinde un borcan de miere de salcâm cu prețuri cuprinse între 40 și 45 de lei.

După Spania, România are cei mai mulți stupi de albine din Uniunea Europeană, iar majoritatea producției de miere mergea în anii precedenți, la export. Însă, cererea a scăzut drastic în acest an.

Apicultorii români se plâng de faptul că a scăzut foarte mult consumul de miere la nivel european și odată cu el și solicitarea pentru exportul de miere românească.

Cei care îi cunosc beneficiile spun că mierea autohtonă e superioară celei de import, în ciuda prețului mai ridicat.

Producția de miere din acest an va fi redusă la aproximativ 12.000 de tone de la peste 32.000 de tone cât era în 2015.

Citește și Ce se întâmplă când consumi miere încălzită. Prof. Gheorghe Mencinicopschi dezvăluie ce efecte are asupra organismului