Ce conţine VOPSEAUA de OUĂ. 14% dintre produsele analizate au în conţinut 10 E-uri

Sarbatorile Pascale se apropie cu pasi repezi. Reprezentantii InfoCons din supermarket-uri au analizat 35 produse tip vopsea de oua, achizitionate in mod aleatoriu si anonim. Mai mult, RomaniaTV.net va prezinta si cateva sfaturi pentru a alege cele mai proaspete oua.

13 apr. 2016, 12:46
Ce conţine VOPSEAUA de OUĂ. 14% dintre produsele analizate au în conţinut 10 E-uri

94,28% dintre produsele ce au facut obiectul studiului au mentionat pe eticheta capacitatea de vopsire. Aceasta variaza in functie de gramajul plicului si de tipul de vopsea folosita, astfel:

 • cu 7 grame de vopsea granulate galben sau albastru se pot vopsi 10 oua si tot cu acceasi cantitate de vopsea dar de culoare rosie sau verde se pot vopsi 12 oua;
 • cu 5 gr. de vopsea lichida se pot vopsi 10 oua sau cu 10 grame de vopsea lichida se pot vopsi 30 oua.

Citeşte şi Cum poţi verifica dacă un OU este VECHI. Cu aceste METODE nu o să dai greş

Numarul de E-uri (aditivi alimentari) continute in produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 1 si 10 E-uri, astfel:

 • 3 % din produsele analizate au in continut 1 E – vopsea praf;
 • 20 % din produse analizate au in continut 2 E – vopsea
 • praf/ganulata;
 • 9 % din produse analizate au in continut 3 E – vopsea granulate si
 • vopsea lichida;
 • 11 % din produsele analizate au in continut 4 E -vopsea lichida;
 • 14 % din produsele analizate au in continut 5 E -vopsea lichida;
 • 9 % din produsele analizate au in continut 6 E -vopsea lichida;
 • 3 % din produsele analizate au in continut 7 E -vopsea lichida;
 • 11 % din produsele analizate au in continut 8 E -vopsea lichida;
 • 6 % din produsele analizate au in continut 9 E -vopsea lichida;
 • 14 % din produsele analizate au in continut 10 E – vopsea lichida.

Produsele ce fac prezentul studiu au fost gasite sub diferite tipuri, si anume: vopsea granulata, vopsea lichida, vopsea praf si cu diferite culori.

Citeşte şi Trucuri ingenioase cu şi despre ouă. Cum le găteşti rapid

Toate produsele studiate au mentionat pe eticheta informatiile privind gramajul atat / produs cat si / pachet, aceasta variaza de la 5 grame / produs pana la 12 grame / produs pentru cele ambalate individual si de la 15 grame (3 buc * 5 g) pana la 28 grame (4 buc * 7 g) pentru cele ambalate la set.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Studiul a fost realizat in perioada 25 Martie – 4 Aprilie 2016, pe baza informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor tip vopsea de oua, existente pe piata romaneasca.

InfoCons, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă,
întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de
Consumatori.

Citeşte şi Cum prepari ouăle sănătos. Sfaturi utile în bucătărie

CUM VERIFICI DACA OUALE SUNT PROASPETE

Pentru a vedea daca ouale sunt bune de consumat vei avea nevoie de un castron adanc din sticla, niste apa si cateva secunde, scrie secretele.com. Mai intai, toarna apa in castronul din sticla. Pune oul in castron cu atentie si urmareste ce se intampla.

Daca oul este proaspat, el se va scufunda complet si va cadea pe fundul castronului. In cazul in care oul nu este nici proaspat, dar nici prea vechi, o parte va atinge fundul castronului, iar cealalta se va ridica spre suprafata apei.

Spre deosebire de situatile anterioare, in cazul in care oul este vechi, acesta va pluti pe suprafata apei. Acest tip de ou nu este recomandat pentru consum.

O alta metoda prin care poate fi verificata prospetimea unui ou este sa fie tinut in mana si apropiat de ureche. Apoi, oul trebuie usor miscat, acordandu-se atentie sunetului care se declanseaza din interior. Daca nu se aude niciun sunet, atunci oul este proaspat, iar daca se aud sunete, atunci este posibil ca oul sa fie vechi si nu trebuie consumat.

Citeşte şi Lucruri neştiute despre ouă


loading...
Partenerii noștri