Ce copac trebuie să ai în grădină ta ca să fii binecuvântat. Fructele, frunzele și lăstarii pot fi puși pe masa ta

Există un copac pe care oricine ar trebui să îl aibă în curtea sa, deoarece atât frunzele, cât și fructele și lăstarii pot fi consumate. În plus, acesta este extrem de benefic în tratarea mai multor probleme de sănătate.

26 apr. 2023, 23:44
Ce copac trebuie să ai în grădină ta ca să fii binecuvântat. Fructele, frunzele și lăstarii pot fi puși pe masa ta
Ce copac trebuie să ai în grădină ta ca să fii binecuvântat. Fructele, frnzele și lăstarii pot fi puși pe masa ta

Când ai posibilitatea de a avea propria ta grădină, este foarte important să alegem care sunt pomii, plantele și copacii pe care alegem să le plantăm. Există un copac care nu ar trebui să lipsească din curtea nimănui. Acesta are o serie de beneficii, care sunt ca o binecuvântare pentru oricine îl are în curte.

Citește și: Un tânăr de 23 de ani a murit după ce a intrat cu mașina într-un copac, în Prahova

Este, de fapt, vorba despre un pom fructifer, care este atât de important pentru că de la el putem consuma atât frunzele, cât și lăstarii și fructele. Smochinul are extrem de multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, frunzele sale pot fi folosite sub formă de infuzie, iar aceasta este foarte bună în cazul în care ne confruntăm cu probelme de circulație. Mai mult, acestea ar putea ajuta și în cazu ulcerului.

Desi in trecut Smochinul a fost cultivat cu precadere in sudul Romaniei deoarece clima este mult mai blanda, in ultimii ani au fost infiintate adevarate plantatii chiar si in zone de deal sau submontane. Smochinele pot contribui la reglarea tensiunii arteriale si pot scadea nivelurile grasimilor din sange. Aceste aspecte sunt benefice pentru tesuturile vasculare si pot diminua riscul de a face boli cardiovasculare. Smochinele pot contribui la combaterea unor probleme digestive precum constipatia, deoarece contin fibre si bacterii benefice pentru intestine.

Angajații și studenții Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca au pregătit o gamă variată de flori de sezon pentru cei care vor să-și amenajeze grădinile și balcoanele. Printre favorite se numără crăițele, mușcatele și begoniile. Acesta sunt unele dintre cele mai potrivite flori ornamentale pentru terase și grădini. Specialiștii au explicat că pe lângă aspectul plăcut acestea sunt și extrem de rezistente.

„Avem o gamă destul de variată de mușcate din 3 specii diferite, însumând 18 variante de culoare, mușcate franțuzești, mușcate curgătoare și clasice. Pe lângă astea mai avem câteva plante care se plantează în solul grădinii cum ar fi crăițele, begoniile, florile de miere, florile de piatră.”, Ing. Dr. Gelu Moldovan, profesor USAMV Cluj-Napoca

Clienții și-au făcut apariția încă din prima zi în care acestea au fost puse la vânzare, iar pe lângă culorile spectaculoase, aceștia au fost impresionați și de miresmele speciale.

„Am cumpărat mușcate și ceva un fel de petunii. Foarte fain, prima data când vin și abia aștept să le pun.”, a povestit un client.

În această perioadă, mușcatele sunt unele dintre cele mai căutate. Ele sunt potrivite atât pentru decorațiuni interioare, cât și pentru exterior. Specialiștii spun că aceste plante nu au nevoie de o îngrijire specială, dar trebuie plantate într-un ghiveci mai mare imediat după cumpărare pentru că în recipientele de creștere nu pot supraviețui prea mult.

„Volumul de sol este mic, stresul hidric este foarte mare pe ele, se termină repede apa din sol, prin urmare trebuie mutate fie în jardinière, fie în ghivece clasice. De exemplu, pentru mușcate este nevoie de măcar 3 litri de volum să ajungă la nivelul rădăcinii. Binînțeles apa e necesară și ca să fie frumoase este nevoie de fertilizare suplimentară, care asigură necesarul de hrană pentru plantă.”, Ing. Dr. Gelu Moldovan, profesor USAMV Cluj-Napoca

Florile ornamentale de la serele Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca au prețuri cuprinse între 2,50 lei și 10 lei/ ghiveci.

Citește și: Tragedie în Tulcea. O femeie a murit, iar un bărbat şi un copil au fost răniţi după ce au intrat cu maşina într-un copac