Klaus Iohannis, despre propunerile din coaliție privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor: „Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul”

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus, marți, legat de propunerile din coaliție privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depășesc veniturile șefului de stat că e nevoie de o discuție aprofundată pentru garantarea sustenabilității sistemului de impozitare.

25 apr. 2023, 20:18
Klaus Iohannis, despre propunerile din coaliție privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor: „Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul”

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane impozabile care au un salariu mai mare decât preşedintele, dar asta, sigur, este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa, măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, OK, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a spus Iohannis, la Palatul prezidenţial Casa Rosada, în conferinţa comună cu omologul argentinian, Alberto Fernandez.

Citește și Pensii 2023. Marius Budăi: Legea pensiilor publice, trei variante de discuție pe masa coaliţiei. Se aşteaptă analiza Băncii Mondiale

Klaus Iohannis a fost întrebat despre propunerea discutată în coaliție privind supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că la nivelul coaliției de guvernare s-a discutat și de o propunere referitoare la impozitareacelor salarii care sunt mai mari ca ale șefului de stat, dar că nu s-a luat o decizie cu privire la acest aspect și se așteaptă o analiză făcută de Ministerul de Finanțe pe această temă.

Negocieri în coaliție pentru reducerea cheltuielilor. Fără angajări la stat și tăieri de 10% la bunuri și servicii. Se amână interzicerea cumulului de pensie-salariu

Liderii coaliției au purtat discuții, luni, referitoare la cheltuielile bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat. Nu vor fi tăieri salariale, dar nici angajări la stat, au decis liderii coaliției, care negociază pe ordonanța prin care guvernul vrea să facă economii la buget.

Premierul Ciucă a cerut să nu existe tăieri salariale de niciun fel și să nu se aplice nicio majorare salarială la stat până la noua lege a salarizării. În ceea ce privește cumulul pensie-salariu, la stat, liderii coaliției au ajuns la concluzia că nu se poate face prin ordonanță de urgență, fiind neconstituțional, așa că e nevoie să se aplice prin lege, cnform surselor liberale. Liderii coaliției au hotărât oprirea angajărilor în sistemul de stat și reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii.

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au discutat, luni, pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale, precizau surse politice luni dimineaţă.

”Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis doar pe componenta de pensie specială”, au spus sursele citate, referindu-se la o nouă variantă care va intra în dezbaterea coaliţiei de guvernare.

Alte măsuri vehiculate, cum ar fi suspendarea angajărilor și reducerea cheltuielilor la nivelul instituțiilor, vor fi menținute.