Ce depozite de gaze naturale are România pentru la iarnă. Cum stau vecinii din Europa de Est

Potrivit datelor furnizate de Transgaz, România a atins, sâmbătă, un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 80% din capacitatea totală, suficient cât să acopere un consum echivalent cu 27 de TWh.

17 sept. 2022, 23:36
Ce depozite de gaze naturale are România pentru la iarnă. Cum stau vecinii din Europa de Est

Ce depozite de gaze naturale are România pentru la iarnă. Transgaz a anunţat sâmbătă cum stă România la capitolul gaze naturale.

Ce depozite de gaze naturale are România pentru la iarnă

Citeşte şi Rusia loveşte din nou Europa, au fost reduse livrările de gaze către UE

Ţara noastră are un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 80% din capacitatea totală, putând acoperi un consum echivalent cu 27 de TWh.

În schim, Ungaria, care are depozitele umplute la doar 68,6% din capacitate, poate acoperi un consum echivalent cu 46 TWh.

Polonia, ale cărei capacităţi de stocare a gazelor naturale sunt aproximativ egale cu ale României, a ajuns la 98,8% grad de umplere şi poate să asigure un consum echivalent cu 36 TWh.

De asemenea, Slovacia are o umplere de 83,7% şi poate acoperi un consum de 30 TWh.

Statele membre ale Uniunii aveau la 15 septembrie un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 85% şi puteau face faţă unui consum de până la 946 TWh.

Institutul Naţional de Statistică anunţa recent că România a consumat energie totalizând 55,7 TWh în 2021. Raportarea la procentul de umplere – indicatorul preferat al comunicatelor sforăitoare ale guvernanţilor şi ale companiilor de stat din industria de gaze – este înşelătoare.

Pe de o parte, de anul acesta, cu clauza de solidaritate adusă de războiul declanşat de Rusia, statele membre UE trebuie să pună capacităţi de stocare la dispoziţia altora (care nu au depozite). România stochează, însă, ceva şi pentru Republica Moldova, potrivit Mediafax. 

Pe de altă parte, limitările tehnologice cronice împiedică extracţia din depozite în ritmul în care am avea nevoie. Pe vârfuri de consum (spre exemplu, zile de iarnă grea, cu temperaturi de -10, mai multe zile la rând), nu putem extrage atât cât să generăm energie pentru încălzire.

Citeşte şi Ministrul Energiei aruncă bomba: România nu s-a opus plafonării prețului la gaze rusești! A cerut o plafonare mai largă