Ministrul Energiei aruncă bomba: România nu s-a opus plafonării prețului la gaze rusești! A cerut o plafonare mai largă

Propunerea României la reuniunea extraordinară a miniștrilor Energiei din UE a fost ca plafonarea preţului gazelor să fie mai largă şi să nu vizeze doar gazul rusesc, pentru că altfel există riscul ca oferta să fie mică decât cererea şi să crească preţul pentru gazul din celelalte surse, a transmis ministrul Energiei Virgil Popescu.

14 sept. 2022, 20:29
Ministrul Energiei aruncă bomba: România nu s-a opus plafonării prețului la gaze rusești! A cerut o plafonare mai largă

„România nu s-a opus plafonării preţului gazului rusesc. România a propus o plafonare mai largă, inclusiv a preţului gazului rusesc, pe piaţa europeană, deoarece, pentru a putea decupla foarte bine preţul gazului de preţul energiei electrice, e clar că trebuie să avem un plafon, un preţ mult mai mic al gazului. Ori, dacă plafonăm doar o parte din piaţă şi cealaltă piaţă este lăsată liberă, există riscul la un moment dat ca cererea să fie mai mare decât oferta şi să crească preţul celorlalte surse de gaz: gazul olandez, gazul românesc, gazul din Azerbaidjan, al LNG-ului. Şi propunerea a venit, şi credeţi-mă că va fi luată în calcul. Mai multe state au propus acest lucru”, a explicat Popescu întrebat de ce s-a opus România plafonării preţului la gazul rusesc.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a apreciat că Grecia a venit cu o propunere „foarte interesantă” de a scoate din indexul bursier al Bursei Olandeze de gaz partea de LNG, deoarece preţul acestuia în momentul de faţă este crescut artificial tot de preţul gazului natural.

„Se va lucra la un sistem în aşa fel încât să protejăm întreaga piaţă europeană a gazului natural, să o reformăm. Dacă am lua doar o singură sursă, atunci s-ar putea să fie debalansată (piaţa n.r) şi celelalte surse să crească preţul. Preţul gazului natural la 200 de euro faţă de 20 de euro vi se pare preţ de piaţă? Este un preţ foarte mare, crescut şi ţinut artificial de speculaţiile gazului rusesc. Deci preţul de 200 de euro care e acum, 198 euro, de 300 cât a fost, este extraordinar de mare faţă de un preţ real de 20 de euro. Gândiţi-vă că în perioada de pandemie aveam preţuri de 7 euro pe MWh. Deci vorbim de preţuri foarte mari, de preţuri speculative. Despre asta vorbim şi vrem să reducem aceste preţuri speculative. Nu vorbim de o opţiune a României să nu fim de acord. Am vrut o chestie mai largă. Evident că se va ajunge la un consens”, a explicat ministrul Energiei.

Citește și Mihai Șora, șocat de factura colosală la energia electrică. E nevoit să scoată zeci de mii de lei din buzunar: „Este pentru prima dată când mă izbesc de un asemenea elefant.”

Citește și Anunțul momentului pentru cei mai săraci dintre români. Marcel Ciolacu: „E o mare victorie!”