Ce DOCUMENTE trebuie să prezinţi la vamă dacă vrei să ieşi din ţară cu o maşină care nu e pe numele tău

Foarte mulţi români se întreabă ce fel de documente trebuie să aibă la ei dacă vor să iasă din România cu o maşină care nu este proprietate personală. Din fericire, lucrurile nu sunt aşa de complicate şi tot ce trebuie să prezinţi la punctul de trecere al frontierei este buletinul şi certificatul de înmatriculare al maşinii, practic aceleaşi acte pe care trebuie să le ai cu tine şi pe drumurile din ţară. 

RomaniaTV.net
12 mai 2017, 06:23

Conditiile in care un cetatean poate parasi Romania cu un autoturism care apartine legal unei alte persoane sunt neclare si genereaza nenumarate confuzii. Unii spun ca este nevoie de o procura speciala de la notar, altii sustin ca este necesar un contract de comodat pentru utilizarea autoturismului respectiv in afara tarii.

Într-un raspuns oficial al Poliţiei de Frontiera Romana scrie foarte clar ca NU este nevoie de niciuna dintre variantele vehiculate. Conducatorul auto trebuie sa prezinte la trecerea frontierei urmatoarele documente:

certificatul de înmatriculare

– cartea verde

– carte de identitate

– permis de conducere valabil

„Politia de Frontiera Romana nu solicita conducatorului auto documente din care sa reiasa raporturile juridice dintre acesta şi proprietarul mijlocului de transport (procura, contract de comodat, contract de lnchiriere, etc.).

Totodata, va informam ca potrivit normelor statuate de art. 82 (1 ), din Ordonanta de Urgenta nr. 195, din 12 decembrie 2002, privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, autovehiculele ~i remorcile lnmatriculate In Romania pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, daca indeplinesc conditiile cerute pentru a fi admise In circulatia internationala, iar conducatorii lor poseda permis de conducere valabil.

Potrivit Conventiei asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 08 noiembrie 1968, un autovehicul poate circula in traficul international daca este inmatriculat, iar conducatorul poseda permis de conducere valabil precum si un certificat valabil care sa dovedeasca inmatricularea vehiculului respectiv.

Fata de cele mentionate, va trebui sa prezentati la controlul de frontiera cu privire la autoturism certificatul de lnmatriculare si Cartea Verde, care este asociata politei de asigurare pentru raspundere limitata RCA.

De asemenea, va comunicam ca autoritatile cu drept de control din Bulgaria pot face verificari, In cazul In care au suspiciuni, privind modalitatea de detinere a autovehiculului, fara insa a refuza intrarea sau interzice circulatia pe teritoriul lor”, se arata intr-un raspuns al Poliţiei de Frontiera Romana.