Ce economii îţi aduce montarea unei instalaţii GPL pe maşină

Montarea unei instalaţii GPL pe autoturism aduce o economie de 40%. Cei care comercializează şi montează astfel de instalaţii spun că merită investiţia şi susţin că avantajele utilizării GPL-ului sunt numeroase, iar dezavantajele insignifiante.

30 mart. 2012, 10:04
Ce economii îţi aduce montarea unei instalaţii GPL pe maşină

În contextul în care preţul benzinei creşte mai ceva ca Făt Frumos, o soluţie pentru cei care sunt deranjaţi de acest lucru ar putea fi instalarea unei staţii GPL.

Montarea instalaţiei GPL aduce o economie reală de 40%, în contextul în care consumul de gaz va fi un pic mai mare, cu aproximativ 10%. Dacă o deplasare costă 50 de lei, când autoturismul funcţionează pe benzină, un drum pe aceeaşi rută, dar cu instalaţia GPL montată, va costa doar 30 de lei”, a spus pentru RTV.NET, Laurenţiu Petre, director la autogilexgpl.ro.

Specialiştii spun că investiţia pentru instalaţia GPL se amortizează după aproximativ 10.000-15.000 de kilometri parcurşi. Cei care au maşini dotate cu motoare diesel ar realiza şi ei aceeaşi economie, întrucât preţul este asemănător benzinei, dar încă nu s-a inventat instalaţia GPL care să funcţioneze la motoare diesel.

Avantaje GPL

Avantajele GPL-ului în comparaţie cu benzina sunt foarte multe, în afară de economia financiară care se realizează.

Printre alte avantaje se numără poluarea care este mai redusă, valoarea automobilului la revânzare va fi una mai bună, costuri mai mici de întreţinere.

Un alt avantaj major la folosirea instalaţiei GPL este prelungirea viaţii motorului cu 30%. Trebuie amintit şi faptul că maşina dotată cu instalaţie GPL ruleaza mai lin şi mai silenţios„, ne-a spus Laurenţiu Costache, director la firma instalatii-gpl-auto.ro.

Dezavantajele GPL

Specialiştii spun că dezavantajele utilizării instalaţiilor GPL sunt insignifiante, în comparaţie cu avantajele.

Motorul care circulă pe GPL va suferi o pierdere a puterii de aproximativ 3%”, a spus Laurenţiu Petre.

3% putere mai mică a motorului nu înseamnă foarte mult. „Eu am montată pe maşina personală instalaţie GPL. Pe standul dinamic, maşina funcţionând pe benzină, a reieşit o putere de 238 de cai putere. Funcţionând pe gaz a fost măsurată o putere de 234 de cai. Eu spun că este insignifiantă pierderea de putere„, a precizat Laurenţiu Costache. Un alt dezavantaj este micşorarea portbagajului, întrucât aici se montează rezervorul de gaz.

Cât costă instalaţia GPL

Preţul unei instalaţii GPL este stabilit de numărul de cilindrii ai motorului, de rezervorul pentru care optează clientul, de norma de poluare a autoturismului, precum şi de tipul de alimentare (carburaţie, injecţie monopunct, injecţie multipunct ).

„Un preţ minim al unei staţii GPL variază între 2000 şi 2500 de lei. Aceste instaşaţii pot fi montate pe Logan, Skoda, Volkswagen, Audi..etc”, potrivit autogilexgpl.ro.

Cele mai scumpe sisteme GPL pot ajunge şi la 10000 de lei. „Preţul este dat în principal de numărul de cilindrii ai motorului. Cea mai scumpă instalaţie se montează la motoare care au 6-8 cilindrii”. informează instalatii-gpl-auto.ro.

În aceste preţuri sunt incluse manopera şi TVA-ul. Cei care din anumite motive vor să renunţe la instalaţia GPL o pot face tot printr-o vizită la service. „Nu am întâlnit o astfel de solicitare. Dacă ne-am întâlni totuşi cu una am rezolva-o pentru 200 de lei”, a conchis Laurenţiu Petre.