Ce efect are vaccinul de la Moderna asupra variantei Omicron. Anunţul făcut de Anthony Fauci

Anthony Fauci, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, a vorbit despre efectele pe care le are serul de la Moderna asupra variantei Omicron.

15 dec. 2021, 22:48
Ce efect are vaccinul de la Moderna asupra variantei Omicron. Anunţul făcut de Anthony Fauci

Ce efect are vaccinul de la Moderna asupra variantei Omicron. Anthony Fauci spune că schema formată din două doze nu este prea eficientă  împotriva tulpinii sud-africane.

Ce efect are vaccinul de la Moderna împotriva variantei Omicron

Anthony Fauci a declarat în cadrul unui briefing de presă de la Casa Albă că efectul celor două doze de ser de la Moderna este ”substanţial mai redus” împotriva noii variante Omicron a coronavirusului, potrivit Reuters.

Citeşte şi Primul deces cauzat de varianta Omicron, în Marea Britanie. Boris Johnson: „Din păcate, avem cel puţin un pacient decedat”

De asemenea, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA a precizat faptul că doza booster a vaccinului produs de compania americană induce o activitate neutralizantă ”la nivelul corespunzător neutralizării Omicron”.

La rândul ei, Rochelle Walensky, directoarea Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), a menţionat că varianta Omicron are o rată de multiplicare ridicată, producând o dublare a infectărilor aproximativ la fiecare două zile, fiind astfel mai contagioasă decât varianta Delta.

Procentul infectărilor cu varianta Omicron creşte în SUA.

Varianta Omicron este de acum prezentă în 63 de ţări, a explicat OMS într-o şedinţă tehnică, ale cărei concluzii confirmă declaraţiile făcute de reprezentanţii organizaţiei în ultimele zile.

Potrivit OMS, varianta Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial. Acea răspândire mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin prevalentă, ci şi în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă.

Experţii de la OMS nu ştiu pentru moment – din cauza lipsei de date suficiente – dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron „evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori”.

OMS prevede că este „probabil ca Omicron să depăşească Delta în zonele în care există transmitere comunitară”, transmite NDTV.

În ceea ce priveşte vaccinurile anti-COVID-19, puţinele date disponibile, precum şi profilul genetic al variantei Omicron, îi fac pe oamenii de ştiinţă să bănuiască „o scădere a eficienţei” în privinţa protecţiei oferite împotriva „infectării şi transmiterii” virusului.

Citeşte şi EXCLUSIV | Octavian Jurma îndeamnă la precauţie din cauza Omicron. „Trebuie să luăm măsuri suplimentare. Unul dintre cazurile anunţate e deja comunitar”