Ce efecte va avea legea antifumat asupra producătorilor de ţigări. De unde vine pericolul cel mai mare

Peste câteva zile intră în vigoare legea antifumat, dar, surprinzător, nu asta este cea mai mare problemă pentru industria de tutun. Reprezentanţii industriei şi-au făcut o estimare a evoluţiei consumului de tutun în urma intrării în vigoare a legii, însă temerile lor vin din altă parte. Gilda Lazăr, reprezentantul unuia din marii producători, explică în exclusivitate pentru RomaniaTV.net câţi bani ar putea pierde statul din cauza legislaţiei în domeniu.
Bobi Neacşu
11 mart. 2016, 07:08
Ce efecte va avea legea antifumat asupra producătorilor de ţigări. De unde vine pericolul cel mai mare

Legea antifumat nu va reduce consumul de ţigări. Aceasta este previziunea industriei de tutun din România şi se bazează pe experienţa altor ţări, spune Gilda Lazăr, directorul de comunicare JTI România.

Probleme vor fi însă pentru angajatori, care vor trebui să regândească spaţii de fumat pentru angajaţi în afara clădirilor unde lucrează.

„Vă pot spune că în alte ţări în care s-a introdus această lege nu a scăzut consumul. Ca angajator va trebui să desfiinţăm fumoarele de pe etaje în care am investit nişte mii de euro şi va trebui să luăm un corp pe care să-l punem în curte cu un perete şi acoperiş. Sunt prevederi absolut absurde, dar va trebui să ne conformăm. Degeaba am investit în fumoare civilizate”, a declarat Gilda Lazăr pentru RomaniaTV.net.

Ţigările pot dispărea de pe piaţă

În schimb, reprezentantul industriei avertizează asupra altei chestiuni, care ar putea avea efecte negative nu numai asupra veniturilor producătorilor de ţigări, dar şi asupra bugetului de stat.

Gilda Lazăr spune că întârzierea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun ar putea bloca producţia de ţigarete. Prin stoparea activităţii industriei statul ar putea pierde 250 de milioane de euro lunar.

„S-ar putea ca la vară să nu putem vinde ţigarete legale şi să oprim producţia”, avertizează Gilda Lazăr. Reprezentantul industriei de tutun acuză autorităţile că transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE nu s-a făcut la timp. Termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE este 20 mai 2016, însă Gilda Lazăr subliniază că legea şi normele de aplicare ar fi trebuit să existe încă din luna decembrie 2015, pentru ca industria să poată fi conformă cu termenul de 20 mai.

„Transpunerea nu s-a făcut la timp. Teoretic, suntem obligaţi să conformăm producţia la 20 mai, dar ne aflăm în situaţia în care nu avem lege şi nu avem norme. Asta este marea problemă. S-ar putea ca la vară să nu putem vinde ţigarete legale. Directiva a fost aprobată acum doi ani, trebuia transpusă în legislaţia statelor membre astfel încât la 20 mai 2016 noi să putem produce conform prevederilor noi directive”, a declarat Gilda Lazăr.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern pe 24 februarie şi a fost trimis la Senat pe 4 martie, iar Senatul are termen pentru aprobare 24 aprilie.

„Până ajunge în Camera Deputaţilor mai durează o săptămână, iar deputaţii ar trebui să aprobe între 1 şi 20 mai. Guvernul consideră că pana în 20 mai ar putea fi aprobată legea, dar nu exista nicio garanţie că poate fi aprobată, iar noi nu putem porni investiţiile pentru a schimba pachetele şi procesele de producţie în absenţa legii”, a mai precizat Gilda Lazăr.

Investiţiile necesare pe toată industria pentru respectarea Directivei UE s-ar ridica la 35 de milioane de euro.

„Teoretic, legea ar trebui să fie aprobată până în 20 mai, iar noi ar trebui să avem producţia conformă tot pe 20 mai. Normele de aplicare a legii ar trebui să apară la o lună după publicarea acesteia. Cum poţi fi conform cu o lege care nu există şi nişte norme care nu există? Eu înţeleg că sunt tehnocraţi, dar nu au nicio idee despre ce înseamnă economie, despre ce înseamnă producţie şi despre ce înseamnă un proces legislativ normal”, a spus Gilda Lazăr.

În opinia ei, consecinţele sunt următoarele: blocaj în producţie, blocaj  în comercializarea produselor legale.

„Nu producem, nu avem ce să vindem, iar dacă noi nu vindem creşte contrabanda. Dacă noi nu vindem, nu plătim taxe. Dacă noi nu plătim taxe, bugetul de stat pierde 250 de milioane de euro pe lună. Aceasta este media contribuţiei industriei tutunului la bugetul de stat. Suntem al doilea mare contribuabil la buget. Anul trecut industria tutunului a contribuit din toate taxele cu aproximativ 3 miliarde de euro la buget”, a pus ea lucrurile în context.

Citeşte şi: Legea antifumat ar putea fi amânată pentru luna mai. Guvernul ia în calcul modificări în şedinţa de miercuri

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Probleme cu vacanțele în Grecia. Avertismentul MAE
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Alocații în mai 2025. Anunț de ultimă oră pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici