Ce era mai rău s-a întâmplat: Membrii echipajului submarinului militar dispărut în Atlantic au murit

Căutările submarinului argentinian San Juan dispărut în Atlantic săptămâna trecută au scos la iveală cel mai sumbru scenariu: Toţi cei 44 de membrii ai echipajului submarinului argentinian au murit, cel mai probabil din cauza unei explozii la bordul vasului.

24 nov. 2017, 17:03
Ce era mai rău s-a întâmplat: Membrii echipajului submarinului militar dispărut în Atlantic au murit

În zona în care s-a înregistrat explozia , la 400 de kilometri de coastele Argentinei, de-a lungul platformei continentale, fundul oceanului variază între 200 şi 3.000 de metri.

Până la o adâncime de 600 de metri, submarinul ar fi fost dislocat sub presiune, afirmă experţii care nu au putut detecta încă vasul,după cum a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Marinei Argentiniene, Enrique Balbi, precizînd că şase nave  şi trei avioane au plecat pe urmele vasului.

Submarinul San Juan a fost dat dispărut încă de miercuri, 15 Noiembrie şi nu a activat balizele de avarie.  Marina argentiniană a refuzat să declare oficial că nu există nicio şansă de a fi găsiţi supravieţuitori. Cu toate acestea , s-au făcut eforturi naţionale şi internaţionale de amploare, peste 4.000 de oameni, 14 nave maritime şi zece avioane din mai multe ţări s-au mobilizat pentru operaţiunile de căutare a submarinului dispărut.

Citeşte şi Submarinul argentinian dispărut: S-a înregistrat o explozie în zonă

Bateriile de pe submarin ar fi putut provoca această catastrofă

Submersibilul de tip TR-1700 cu propulsie Diesel şi electrică, de fabricaţie germană, a fost construit acum 34 de ani. Acesta dispune la bordul său de „500 de tone de baterii cu plumb şi acid care eliberează hidrogenul dacă bateriile sunt supraîncărcate , iar hidrogenul explodează în contact cu oxigenul, a explicat Gustavo Mauvecin, directorul Centrului de Medicină hiperbară din Mar del Plata.

După întreruperea comunicaţiilor, comandantul vasului a semnalat o problemă la nivelul bateriilor – o avarie care, potrivit acestui specialist, nu ar fi împiedicat continuarea navigaţiei către baza sa.