Codul POD de pe factura la energie electrică, deși pare numai un detaliu tehnic sau o obligație a furnizorului, este de fapt foarte important pentru că asigură facturarea corectă a consumatorului, în funcție de consumul asociat.
Având în vedere că prețurile la energie au crescut alarmant după expirarea plafonării de la 1 iulie, românii au început să fie tot mai atenți cu privire la facturile lor. De aceea, au observat diferite coduri, precum cel POD, pe care nu le înțeleg.
În cazul în care ați fost curioși să înțelegeți ce înseamnă, ați găsit știrea potrivită. Șirul de caractere alfanumerice precedat de literele „RO” și desemnat drept „POD” provine din limba engleză.
Acesta se referă la „Point of Delivery”, adică „punct de livrare” și arată locul exact unde energia electrică ajunge la consumatorul final. POD-ul este practic o etichetă unică ce are rolul de identificare a poziției contorului tău în rețeaua electrică națională.
Codul este emis de operatorul de distribuție local, nu de furnizorul de energie, astfel că rămâne același chiar dacă decizi schimbarea companiei de la care cumperi curentul.
Rolul acestui cod este și mai important odată cu expirarea plafonării, mai ales că, acum, când mulți români caută să își schimbe furnizorul de electricitate, codul POD este cheia care le permite să identifice corect locul unde trebuie să trimită factura și să știe cât curent au consumat.
Codul POD este esențial dacă vrei să transmiți un index de autocitire, să reclami o problemă sau chiar să faci o solicitare legată de facturare sau contor. El se găsește pe prima sau a doua pagină a facturii, în secțiunea „Date loc de consum” sau „Date tehnice”.
El începe cu prefixul „RO” și continuă cu o secvență lungă de cifre și litere care semnifică județul, rețeaua locală, zona de consum și alte detalii tehnice.