Ministrul Energiei a declarat că pot exista incidente punctuale, dar nu și situația de a avea un blackout în România, ca urmare a consumului foarte mare de energie electrică, în contextul în care jumătatea sudică a țării se află sub cod roșu de caniculă și coduri portoaliu și galben pentru restul teritoriului.
„Ca să fie foarte clar, există doar situaţia în care se pot întâmpla mici incidente pe diferite reţele punctuale, iar ele se remediază de urgenţă, însă nu vom avea pene de curent masive sau blackout. Împreună cu toţi colegii din Comandamentul Energetic Naţional suntem în situaţie de avarie, pregătiţi la orice oră să intervenim tocmai pentru a ne asigura că nu vom avea pene de curent şi vom trece cu bine această perioadă foarte grea din punct de vedere al producţiei de energie”, a declarat Bogdan Ivan, la Digi24.
Citește și: EXCLUSIV Blackout în Cehia, urmează și România? Ministrul Energiei intervine: „Suntem pregătiți”
Ministrul a subliniat că în această perioadă caniculară consumul de energie electrică a crescut, în medie, cu circa 300 de megawatt/oră, într-un consum mediu de 6.000 de megawatt în 24 de ore.
„Din punct de vedere al dinamicii, modul în care este compusă producţia de energie astăzi, este şi un avantaj al acestei canicule faptul că producţia de energie solară este la un nivel record, chiar acum când discutăm, peste 1.300 de megawatt sunt injectaţi în sistemul energetic naţional doar din panouri solare, aproximativ 22% din producţia României.
Un minus este, într-adevăr, în segmentul de energie produsă de hidrocentrale, care, în mod normal, poate ajunge la 25-30% din totalul potenţial al Românie, astăzi este undeva la 15,5%, dat fiind debitul foarte mic al Dunării, în special la Porţie de fier, dar şi al celorlalte bazine hidrografice din întreaga ţară. Suntem la cea mai mică cotă a Dunării din ultimii 32 de ani”, a subliniat Ivan.
Ministrul a dezvăluit că săptămâna trecută, pentru a preîntâmpina situații neprevăzute, a convocat Comandamentul Energetic Național în cadrul căruia participă toți actorii din sector, pentru a monitoriza și gestiona proactiv această situație.
„Încă din primăvară, colegii mei de la Hidroelectrica au anticipat potenţiale riscuri în cursul acestei veri şi, deşi debitul Dunării este foarte mic, lacurile de acumulare interne din ţară sunt aproape pline, cu un grad de umplere de aproape 90%, ceea ce înseamnă că atunci când suntem în consum maxim, în intervalul 19.00 – 21.00, şi ajungem undeva la 8.000 MW consum, atunci avem aceste baraje care uzinează apa şi automat avem o injecţie de energie electrică din sectorul hidro pentru a ne asigura că există echilibrul energetic în această perioadă foarte complicată”, a afirmat Bogdan Ivan.
Citește și: Blackout masiv în Cehia, s-au oprit metroul şi tramvaiele al Praga, sunt persoane blocate în lifturi
Ivan a adăugat că, de asemenea, pentru a nu ajunge în situația de a întrerupe furnizarea de energie din cauza unor lucrări de mentenanță, Transelectrica a suspendat toate lucrările planificate la liniile principale, așa încât să nu fie scoasă din funcțiune nicio componentă critică a relelei și pentru a permite fluxuri neîntrerupte de import-export atunci când este nevoie pe vârf de consum.
„Încercăm să limităm la maximum zona de importuri. Vreau să fie foarte clar pentru oameni că, într-adevăr, pot exista incidente punctuale, dar nu există situaţia de a avea un blackout în România, ci există doar situaţia în care se pot întâmpla mici incidente pe diferite reţele punctuale, iar ele sunt remediate de urgenţă şi împreună cu toţi colegii din Comandamentul Energetic Naţional suntem în situaţie de avarie, suntem pregătiţi la orice oră să intervenim tocmai pentru a ne asigura că nu vom avea pene de curent şi vom trece cu bine această perioadă foarte grea din punct de vedere al producţiei de energie”, a mai spus Bogdan Ivan, adăugând că în prezent, în România există „un mix energetic sănătos”, într-o perioadă în care „toată lumea este la post.
„Toţi colegii mei sunt la post, 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, ştiu ce au de făcut pentru a preîntempina o situaţie de avarii care să pună în pericol furnizarea energiei electrice şi pentru consumatorii casnici, dar şi pentru companii”, a conchis mnistrul Energiei.