Ce este domul de căldură, noul fenomen care aduce temperaturi de pârjol în toată Europa

Domurile de căldură sunt destul de frecvente în zonele temperate, dar devin tot mai intense și mai regulate în zonele care nu cunosc de obicei o asemenea căldură extremă.

22 iul. 2023, 18:11
Ce este domul de căldură, noul fenomen care aduce temperaturi de pârjol în toată Europa

Europa va fi lovită, în perioada următoare, de un nou val de caniculă, meteorologii au declarat că „domul de căldură” continuă să se extindă peste jumătatea sudică a continentului, potrivit Sky News.

Domul de căldură are loc atunci când o zonă de presiune ridicată rămâne deasupra unei mari părți a unei regiuni timp de câteva zile sau chiar săptămâni. Asemenea unui capac pe o cratiță, acesta reține aerul cald sub el și poate provoca valuri de căldură cu temperaturi mult peste normal.

Cum se formează domul de căldură

Aerul cald se extinde pe verticală în atmosferă, apoi presiunea ridicată de sus înseamnă că nu are pe unde să iasă și împinge aerul cald în jos. Aerul cald se scufundă, se comprimă și se încălzește, ceea ce atrage mai multă căldură dedesubt.

Apoi, solul se încălzește și pierde umiditate, ceea ce îl face să se încălzească și mai mult, ceea ce înseamnă că este un loc propice pentru izbucnirea incendiilor.

Prognoza meteo: vijelii, grindină şi descărcări electrice, apoi caniculă extremă. Cupola de foc acoperă toată ţara

De asemenea, domul de presiune înaltă împinge norii în jurul său, menținând căldura și mai mult.

În mod normal, vânturile pot deplasa presiunea înaltă, dar, pe măsură ce domul se întinde în atmosferă, sistemul de presiune înaltă se mișcă foarte încet, devenind aproape staționar.

Domurile de căldură sunt destul de frecvente în zonele temperate, dar devin tot mai intense și mai regulate în zonele care nu cunosc de obicei o asemenea căldură extremă.

Oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) au descoperit că principalul factor declanșator este o schimbare puternică a temperaturilor oceanice în timpul iernii precedente.

România, între furtuni violente și temperaturi sufocante! Elena Mateescu: ”Valul de căldură se va intensifica,  40 de grade la umbră”

România este împărțită intre furtuni violente și temperaturi sufocante. Directorul ANM, Elena Mateescu, ne spune la ce să ne așteptăm zilele următoare.

În acest moment, sunt în vigoare un Cod portocaliu și un Cod galben de caniculă. Cu toate acestea, România nu scapă nici de furtunile violente, cu ploi torențiale și grindină.

”Vorbim în continuare de o vreme a extremelor meteorologice și la acest sfârșit de săptămână, astăzi în special, instabilitate în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de sud a Moldovei, dar și local în zona Olteniei și a Munteniei, acolo unde perioadele de instabilitate vor fi accentuate.

Alertă meteo. Temperaturi sufocante şi la umbră, disconfort termic ieşit din tipare şi furtuni devastatoare după amiaza. Harta zonelor vizate de intemperii

Se vor caracteriza prin averse torențiale, care pe secvențe scurte de timp, pot cumula cantități de apă de 20-30l/m² izolat peste 40l/m². Aversele vor fi însoțite de intensificări ale vântului cu rafale de 55-70km/h în special vijelii, deci grindină și descărcări electrice.

În timp ce în jumătatea de sud a țării, astăzi vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben, dar și de cod portocaliu pentru județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiu București, în zonele avertizate de cod portocaliu, valorile temperaturilor maxime astăzi vor putea atinge 38-39 de grade, indicele de disconfort termic va fi unul ridicat, cu valori de peste 80 de unități, iar în restul zonelor aflate sub incidența codului galben vorbim de valori de temperaturi de până la 37°C.

Și mâine, valul de căldură va fi de interes în extremitatea de sud a țării, acolo unde rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben, pentru că în continuare, în aceste zone temperaturile vor caracteriza o vreme caniculară și vorbim de valori între 30 și 3 până la 35°C.

Luni, o ușoară ponderare până la cel mult 37° în partea de vest, sud-vest-sud a țării.

Însă din nou, de marți și mai ales miercuri, valul de căldură se va intensifica și este posibil să consemnăm valori între 39-40 de grade, în special în sudul României”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.