Ce este fibrilația atrială, afecțiunea necruțătoare care îl chinuia pe regretatul Petrică Mâțu Stoian

Petrică Mâțu Stoian, regretatul cântăreț de muzică populară, a murit sâmbătă la Spitalul Județan din Reșița în urma unui șoc septic. Artistul suferea de fibrilație atrială, o afecțiune cardiacă gravă.

08 nov. 2021, 19:04
Ce este fibrilația atrială, afecțiunea necruțătoare care îl chinuia pe regretatul Petrică Mâțu Stoian

Petrică Mâțu Stoian, regretatul artist de muzică populară care a murit sâmbătă la Spitalul Județan din Reșița în urma unui șoc septic, suferea de fibrilație atrială, o afecțiune cardiacă gravă.

Cântărețul a dezvoltat și simptome post-Covid, manifestate sub forma unei bronho-pneumonii, iar medicii au încercat să îi pună o mască de oxigen. Artistul nu a suportat procedura, iar personalul medical a fost nevoit să îl transfere pe secția ATI pentru intubare.

Ptrivit medicul Cosmin Librimir, directorul medical al Spitalului Reșița, artistul suferea de fibrilație atrială.

Petrică Mâțu Stoian a murit. Ultimele clipe din viaţa artistului, relatate de medici: „Scuipa sânge, a fost intubat”

”Adică inima îi bătea neregulat dar cu un ritm ridicat. Are și insuficiență de valvă mitrală și erau toate motivele sa facă cheaguri, din cauza bolii fără covid. Lua tratament anticoagulant, dar din cauza faptului că a făcut o bronho-pneumonie post Covid a intrat în stare septică și atunci totul se dereglează destul de aspru.

La clinica privată unde era internat a observat că scuipă sânge, a chemat ambulanța și a fost adus la UPU Reșița. Pentru că avea saturație de oxigen mică s-a încercat să i se pună mască dar pentru că nu a suportat-o a fost transferat pe secția de ATI și a fost intubat“ a explicat doctorul Cosmin Librimir.

Prof. Dr. Eduard Apetrei, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” explică că fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac ce afectează, împreună cu insuficienţa cardiacă, milioane de oameni atât în Europa cât şi în America. Numărul de bolnavi este impresionant şi continuă să crească.

Motivul pentru care Petrică Mâţu Stoian nu a avut moștenitori. ”Am vrut ca soția mea să nu-și strice corpul”
Fibrilația atrială este un ritm cardiac neregulat și adesea foarte rapid (aritmie) care poate duce la cheaguri de sânge în inimă. Fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă, se arată într-un articole publicat pe site-ul mayoclinic-org.

În timpul fibrilației atriale, camerele superioare ale inimii (atrii) bat haotic și neregulat – desincronizat cu camerele inferioare (ventriculii) ale inimii. Pentru mulți oameni, A-fib poate să nu aibă simptome. Cu toate acestea, fibrilația atrială poate provoca bătăi rapide și puternice ale inimii (palpitații), dificultăți de respirație sau slăbiciune.

Episoadele de fibrilație atrială pot apărea și dispărea sau pot fi persistente. Deși de obicei nu pune viața în pericol, este o afecțiune medicală gravă care necesită un tratament adecvat pentru a preveni accidentul vascular cerebral, relatează Click.ro.

Cauzele fibrilației atriale

Medicul Edupard Apetrei spune că sunt multiple cauzele fibrilației atriale. ”Cele mai frecvente sunt cardiopatia ischemică, hipertensiunea atrială, insuficienţa cardiacă, valvulopatiile. Alte cauze mai rare: boli congenitale, disfuncţii tiroidiene, obezitatea, apneea în somn, boli pulmonare cronice, diabetul zaharat, insuficienţa renală. Fi.a. apare şi după intervenţiile chirurgicale pe torace şi mai ales pe inimă”.

Factori de risc secundari

Vârsta. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta fibrilație atrială.
Consumul de alcool. Pentru unii oameni, consumul de alcool poate declanșa un episod de fibrilație atrială. Consumul excesiv de alcool crește și mai mult riscul.
Istoricul familial. Un risc crescut de fibrilație atrială apare în unele familii.
Simptomele fibrilației atriale
Unii oameni cu fibrilație atrială nu observă niciun simptom. Alții pot simți:

Senzații de bătăi ale inimii rapide, fluturate sau puternice (palpitații), dureri în piept, ameţeală, oboseală, dificultăți de respirație, slăbiciune.

Tipuri de fibrilație atrială
Medicii au descoperit patru tipuri de fibrilație atrială:

Ocazională (fibrilație atrială paroxistică). Simptomele vin și dispar, de obicei durează de la câteva minute la ore. Uneori, simptomele apar timp de o săptămână și episoadele pot apărea în mod repetat. Simptomele pot dispărea de la sine. Unii oameni cu A-fib ocazional au nevoie de tratament.
Persistentă. Cu acest tip de fibrilație atrială, ritmul cardiac nu revine la normal de unul singur. Dacă o persoană are simptome de Fi.a, cardioversia sau tratamentul cu medicamente pot fi utilizate pentru a restabili și menține un ritm cardiac normal.
Persistentă de lungă durată. Acest tip de fibrilație atrială este continuă și durează mai mult de 12 luni.
Permanentă. În acest tip de fibrilație atrială, ritmul neregulat al inimii nu poate fi restabilit. Sunt necesare medicamente pentru a controla ritmul cardiac și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Cum prevenim fibrilația atrială

Pentru a nu ajunge la această afecțiune, specialiștii ne îndeamnă la un stil de viață sănătos. Iată câteva sfaturi de bază pentru sănătatea inimii:

  • Adoptați o dietă nutritivă
  • Faceți exerciții fizice regulate și mențineți o greutate sănătoasă
  • Nu fumați
  • Evitați sau limitați consumul de alcool și cofeină
  • Gestionați stresul, deoarece stresul intens și furia pot cauza probleme de ritm cardiac.

Tratamentele pentru fibrilația atrială includ medicamente pentru controlul ritmului cardiac și reducerea riscului de accident vascular cerebral și proceduri pentru restabilirea ritmului cardiac normal. Este posibil să fiți tratat de un medic de familie sau să fiți îndrumat către un specialist în inimă (un cardiolog).