Ce este salariul minim european. Când se va implementa şi cât vor creşte salariile în România

Guvernul a făcut un pas important către introducerea salariului minim european până la finalului anului 2024, o măsură care va conduce la creșterea salariilor în România. Această inițiativă presupune că salariul minim european va fi de cel puțin jumătate din salariul mediu net. Deocamdată, odată cu creșterea salariului minim la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, angajații cu cel puțin 24 de luni vechime vor beneficia de salarii mai mari decât pragul minim.

05 apr. 2024, 10:22
Ce este salariul minim european. Când se va implementa şi cât vor creşte salariile în România
Ce este salariul minim european. Când se va implemente şi cât vor creşte salariile în România

Inițiativa reprezintă un pas important pentru atingerea obiectivului european care prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei. Dacă ar fi să ne raportăm la situația de astăzi, salariul minim european din România ar fi de 3.783 de lei.

Odată aplicată regula salariului minim european, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România ar urma să ajungă la 4.100 de lei, adică jumătate din salariul mediu brut pe ţară, care, potrivit estimărilor, ar urma să fie de 8.200 de lei. Implementarea salariului minim european va asigura că veniturile salariale vor crește în mod constant, în concordanță cu salariul mediu brut pe țară. Această măsură va aduce beneficii deosebite angajaților din sectorul privat, unde se găsește cel mai mare număr de salariați la nivel minim.

Citeşte şi: România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Câţi bani în plus pe card ar primi românii

Salariul minim european va aduce și un alt avantaj major: asigurarea unor salarii mai bune chiar și pentru cei fără calificare, începând cu prima zi de muncă. Astfel, se va elimina perspectiva unor pensii reduse pentru viitorii pensionari, oferindu-le un nivel de trai mai bun după ieșirea de pe piața muncii.

Citeşte şi: PSD: Salariul minim european va fi introdus în România în acest an

Ministerul Muncii deja lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Odată ce directiva este transpusă, firmele și angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor ști care sunt majorările care trebuie aplicate. Prin urmare, introducerea salariului minim european reprezintă o evoluție pozitivă pentru toți angajații din România, având un impact semnificativ asupra nivelului de trai și a puterii de cumpărare a populației.

Termenul „salariu minim” se referă la diferite restricții de reglementare cu privire la suma minimă pe care angajatorii o pot plăti lucrătorilor. Salariile minime prevăzute de lege sunt reglementate de legi sau norme oficiale. Salariul minim convenit la nivel colectiv este stipulat în contractele colective de muncă încheiate între sindicate și angajatori.