Ce este strict interzis să faci până la Bobotează. Vei avea ghinion dacă nu respecți aceste reguli

De Bobotează, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, românii respectă o serie de reguli stricte pentru a nu avea ghinion în noul an.

04 ian. 2024, 19:20
Ce este strict interzis să faci până la Bobotează. Vei avea ghinion dacă nu respecți aceste reguli
Ce este strict interzis să faci până la Bobotează. Vei avea ghinion dacă nu respecți aceste reguli

Românii respectă, de Bobotează, sărbătorită pe 6 ianuarie în fiecare an, numeroase obiceiuri și tradiții, având credința că vor avea, astfel, noroc în noul an și vor fi protejați de divinitate. Este interzis să faci anumite lucruri până la această dată. Iată care sunt explicațiile liderilor religioși.

Citește și: Părintele Vasile Ioana, sfaturi pentru „detoxifierea sufletului”, în noul an. Ce spune de spălatul rufelor de Bobotează: „Tradiţii băbeşti”

Ce este strict interzis să faci până la Bobotează

Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele douăsprezece sărbători importante pentru creștinii din întreaga lume. Evenimentul, sărbătorit pe data de 6 ianuarie, reamintește faptele petrecute la apa Iordanului. Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin, spun liderii religioși. Ca în fiecare zi de sărbătoare, creștinii merg și se închină la biserică. Acest veniment vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice fiecărui popor. Unele merg mână-n mână cu învățăturile religioase, altele nu. Explicații în acest sens a oferit preotul Vasile Ioana.

Pregătirea pentru acest eveniment se face cu o zi înainte, motiv pentru care există unele restricții ce trebuie respectate. Tradiția spune că, dacă nu sunt respectate, oamenii vor avea un an prost. Una dintre restricțiile pe care românii le respectă până în ziua de Bobotează are de-a face cu spălatul cu apă a diverse lucruri, inclusiv a corpului. Obiceiul străvechi arată că spălatul hainelor, de exemplu, și chiar și îmbăierea trebuie evitate înainte de sărbătoare, mai ales în zilele de 5, 6 sau 7 ianuarie.

În nota sărbătorii, apele sunt considerate a fi, în această perioadă, binecuvântate și purificatoare, aspect confirmat și de către preotul Vasile Ioana. De Bobotează, celebrată pe 6 ianuarie, toate apele se sfințesc și așa se obține și agheasma. Rufele nu ar trebui spălate pe 5, 6 sau 7 ianuarie, spunându-se că acest lucru aduce ghinion pe parcursul anului. Totuși, asta nu înseamnă că timp de opt zile omul nu are nevoie să se spele.

„De Bobotează avem același principiu: toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine agheasmă. Asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit. Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli. Nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna, când avem aceste tradiții băbești, ar trebui să verifici o carte”, a explicat preotul Vasile Ioana în emisiunea Pastila de Frumusețe.

Citește și: Fetele nemăritate își pot visa ursitul de Bobotează. Când și de ce se pune busuioc sub pernă