Ce face PDL cu Mişcarea Populară: o vopseşte verde şi îi dă liber în teritoriu VIDEO

Mişcarea Populară nu se va face la nivel naţional pentru alegerile locale, au decis democrat-liberalii duminică, în şedinţa Colegiului Director. Preşedintele PDL Emil Boc a anunţat că partidul nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă, însă organizaţiile judeţene au liber să încheie alianţe pe plan local. Condiţia este ca denumirea să fie "Mişcarea Populară" şi să aibă ca siglă inima şi culoarea verde.

RomaniaTV.net
04 mart. 2012, 14:07
Ce face PDL cu Mişcarea Populară: o vopseşte verde şi îi dă liber în teritoriu VIDEO

„PDL nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă electorală pentru alegerile locale. PDL lasă la latitudinea organizaţiilor judeţene să decidă dacă încheie alianţe electorale judeţene sau locale cu formaţiunile politice cu care colaborează la nivel local”, a precizat Emil Boc.

El a spus că alianţele consituite la nivel local, sub denumirea „Mişcarea Populară”, vor avea ca siglă o inimă, pe un fundal de culoare verde.

Liderul PDL a subliniat că decizia luată în cadrul Colegiului Director are ca principal scop „maximizarea rezultatelor” la alegerile locale.

Întrebat de ce s-a renunţat la Mişcarea Populară la nivel naţional, Boc a spus că alegerile sunt locale şi este firesc să se lase la latitudinea organizaţiilor să încheie alianţe la nivel local.  El a mai spus că alianţe electorale au fost şi până acum, şi a exemplificat cu situaţia din 2004, când el a candidat la Cluj sub sigla Alianţei DA.

În schimb, conducerea PDL a fost mandată să demareze negocierile cu UNPR în vederea încheierii unui protocol de susţinere reciprocă la alegerile locale.

Întrebat dacă Mişcarea Populară este un obiectiv pentru după alegerile locale, Boc a răspuns că întotdeauna cea mai importantă bătălie este cea care urmează.  El a spus că obiectivul principal al PDL este, la acest moment, legat de alegerile locale.

Democrat-liberalii s-au întrunit duminică, în şedinţa Colegiului Director, pentru a pune la punct strategia electorală din acest an. Aceştia urmau să ia o decizie cu privire la soarta Mişcării Populare, în condiţiile în care părerile legate de noua construcţie erau diferite în partid. Unii au susţinut crearea rapidă a acesteia, alţii au respins o asemenea variantă.

O voce vehementă împotriva proiectului s-a arătat zilele trecute secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

„Personal, nu am crezut şi nu cred în Mişcarea Populară ca o construcţie politică pentru alegerile din 2012. Eu cred că PDL trebuie să se prezinte la alegerile din 2012, cu denumirea pe care o are, cu sigla pe care o are, cu culoarea pe care o are fiindcă nu am făcut absolut nimic care să ne determine în momentul acesta să avem reţineri faţă de însemnele PDL. Cu certitudine sunt şi alţii care îmi susţin punctul de vedere. Oricum, duminică vom tranşa această poveste o dată pentru totdeauna, cel puţin pentru anul acesta”, declara Ioan Oltean.

La nivel declarativ, mai mulţi lideri democrat-liberali au susţinut crearea Mişcării Populare, inclusiv pentru locale.

Printre aceştia s-a numărat vicepreşedintele PDL, Gabriel Berca. Acesta a declarat, pentru gândul, înaintea şedinţei Colegiului Director, că va susţine formalizarea rapidă a Mişcării Populare. „Voi susţine un lucru simplu, că România are nevoie de o contrapondere la USL”, a spus Berca. El a precizat că a discutat cu primarii din judeţ şi aceştia susţin acest demers: „Am stat de vorbă cu primarii şi poziţia lor asta e”.

Potrivit scenariilor discutate în ultimele săptămâni, Mişcarea Populară ar urma să reunească PDL, UNPR, PNŢCD şi Partidul Ecologist. Au fost însă voci care s-au pronunţat împotriva cooptării UNPR în noua construcţie. De asemenea, s-a pus în discuţie atragarea partidului lui Gigi Becali, dar, din nou, dinspre PDL s-a criticat o asemenea idee, la fel ca şi în cazul PPDD.

Ideea Mişcării Populare a apărut acum un an, când fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu a înregistrat marca Mişcarea Populară la OSIM.