Ce face Radu Mazăre acum, în puşcărie. Dezvăluiri făcute de avocata sa. MOTIVAREA menţinerii arestului VIDEO

Radu Mazăre pare să se fi adaptat perfect la viaţa din penitenciar. Citeşte mult şi abia aşteaptă să înceapă să scrie la revista închisorii.
Iulian Tudor
05 iun. 2019, 16:37
Ce face Radu Mazăre acum, în puşcărie. Dezvăluiri făcute de avocata sa. MOTIVAREA menţinerii arestului VIDEO

Radu Mazăre rămâne la penitenciarul Rahova şi după ce iese din carantină, a anunţat Lizeta Haralambie, avocatul fostul primar al Constanţei.

E bine, cum îl ştiţi, vesel, relaxat, asta e viaţa. Stă în cameră cu doi băieţi. Cu siguranţă va rămâne în continuare la Rahova. L-au vizitat fraţii, mama, băiatul, prietenii. Acum citeşte, studiază, istorie, geografie, filosofie. Va scrie şi la revistă, e jurnalist, prima lui meserie asta a fost„, a declarat avocatul lui Radu Mazăre, pentru România TV.

Magistrații ICCJ au confirmat mandatul de arestare preventivă pentru Radu Mazăre deoarece a indus în eroare și sfidat instanța supremă, dar a și creat în opinia publică sentimentul de zădărnicie a actului de justiție, care tinde să se amplifice având în vedere alți inculpați care fug de pedepse, potrivit Mediafax.

„Curtea a constatat că în speţă, este de necontestat că neprezentarea inculpatului la sediul IPJ Constanţa, Biroul Supravegheri Judiciare începând cu data de 30.12.2017, conform graficului de supraveghere, echivalează cu încălcarea obligaţiei prev. de art.215 alin.1 lit.c Cod procedură penală. Conduita deliberată a inculpatului de a se sustrage de la îndeplinirea acestei obligaţii legale rezultă explicit chiar din corespondenţa cu apărătorii săi, depusă de aceştia la dosar, fiind vorba despre o vădită rea-credinţă a inculpatului, iar nu despre o împrejurare accidentală, care l-ar fi pus în imposibilitate temporară de a respecta una dintre obligaţiile inerente măsurii preventive sub imperiul căreia se află”, arată magistrații instanței supreme în motivare.

Este vorba despre motivarea deciziei de confirmare a arestului preventiv pentru Radu Mazăre, din 21 mai.

Totodată, judecătorii arată în document că, în egală măsură, prin părăsirea teritoriului României şi refuzul de a se mai întoarce, Radu Mazăre „s-a sustras procesului penal” din dosarul Polaris, unde avea control judiciar care-l obliga să se prezinte la fiecare termen.

„Curtea a constatat că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a inculpatului, întrucât pe de o parte acesta a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile prev.de art.215 alin.1 lit.a şi c Cod procedură penală, neprezentându-se nici la sediul IPJ Constanţa (…), iar pe de altă parte sunt întrunite condiţiile prev.de art.223 alin.1 lit.a şi alin.2 Cod procedură penală pentru luarea măsurii arestării preventive”, se mai arată în motivare.

Instanța mai arată că sunt întrunite temeiurile arestării, unul fiind înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică. Magistrații arată că Mazăre a indus în spațiul public ideea de zădărnicie a justiției, care tinde să se amplifice, în contextul altor cazuri de inculpați care fug de executarea pedepselor.

„Astfel, starea de pericol pentru ordinea publică derivă în speţă nu doar din gravitatea faptelor imputate inculpatului, precum şi din modalitatea şi împrejurările în care se susţine că au fost comise, ci şi din conduita pe care inculpatul a înţeles să o adopte după punerea sa în libertate şi, mai ales, după înlăturarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României, acesta inducând în eroare şi, mai apoi, sfidând Înalta Curte, reuşind totodată să inducă în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului român şi de zădărnicie a actului de justiţie, care tinde să se amplifice, având în vedere alte cazuri notorii de sustragere a unor inculpaţi de sub puterea unor măsuri preventive ori de la executarea pedepsei”, mai spun magistrații ÎCCJ.

„În acest sens, inculpatul nu a încălcat doar o obligaţie inerentă controlului judiciar, ci a acţionat cu premeditare, intenţionând şi reuşind să se sustragă până în acest moment de la faza de judecată. În consecinţă, luând act şi de poziţia procesuală a inculpatului, care a lăsat la aprecierea instanţei decizia cu privire la confirmarea sau nu a măsurii arestării preventive, Înalta Curte constată că temeiurile avute în vedere la luarea acestei măsuri subzistă, sens în care (…) va confirma arestarea preventivă dispusă în lipsă faţă de inculpat”, se mai arată în sursa citată.

Radu Mazăre a fost plasat în dosarul Polaris, sub control judiciar, însă fostul edil a încălcat condiţiile şi a plecat în Madagascar, fiind emis mandat de arestare pe numele său. În 21 mai 2019, instanța supremă a confirmat mandatul de arestare preventivă. Însă instanța a decis, marți, la verificarea măsurii preventive, menținerea arestului.

Mazăre a fost condamnat, în primă instanță, la 9 ani şi 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România în alt dosar, cel al retrocedărilor, este încarcerat la Penitenciarul Rahova.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se oprește telefonul fără motiv, chiar dacă are baterie. Ce se întâmplă cu dispozitivul tău, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Ce joburi a avut George Simion până să devină politician. De ce a fost șomer până la 26 de ani
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Investiție colosală. O nouă fabrică în România creează sute de locuri de muncă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica