Ce face USL cu debarcarea Robertei Anastase. PNL şi PSD se contrazic

Revocarea din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor a Robertei Anastase rămâne o prioritate pentru USL, dar PSD şi PNL văd diferit rapiditatea cu care procedurile ar trebui derulate. Social-democraţii au deocamdată lucruri mai importante de făcut, în timp ce liberalul Eugen Nicolăescu susţine că schimbarea lui Anastase trebuie făcute repede.

RomaniaTV.net
10 mai 2012, 11:51
Ce face USL cu debarcarea Robertei Anastase. PNL şi PSD se contrazic

Viceliderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, susţine că revocarea este cu atât mai stringentă cu cât USL deţine acum majoritatea în Cameră.

„Eu cred că este de mare actualitate. O nouă majoritate parlamentară trebuie tratată cu respect, de către un preşedinte care să respecte Regulamentul Camerei Deputaţilor. Asta este poziţia mea şi cred că este corect să acţionăm aşa”, a declarat Nicolăescu pentru RTV.NET.

Liberalul crede că subiectul ar putea fi dezbătut în conducerea USL şi în grupurile parlamentare ale PSD şi PNL cel mai devreme după întoarcerea parlamentarilor în Bucureşti, ţinând seama că săptămâna viitoare Camera are programate doar activităţi în circumscripţii.

Nicolăescu susţine că există motive întemeiate pentru ca noua putere să obţină postul de preşedinte la Cameră, chiar dacă există o decizie a CCR potrivită căreia înlocuirea unui preşedinte de Cameră sau Senat nu se poate face decât cu un alt membru al gupului care a făcut propunerea iniţială. „Decizia Curţii Constituţionale este incompletă deoarece se referă doar la situaţii normale, în care preşedintele a fost ales de o majoritate. Acum însă majoritatea s-a schimbat„, susţine liberalul.

Dacă ar avea o oarecare moralitate, Roberta Anastase ar demisiona singură pentru că acţiunile preşedintelui nu mai reprezintă o majoritate parlamentară„, a conchis Eugen Nicolăescu.

În schimb, pesediştii par ceva mai ponderaţi, chiar dacă îşi doresc în continuare să nu o mai vadă pe Anastase la prezidiul Camerei Deputaţilor.

Sigur că proiectul rămâne valabil. Vom discuta în partid, dar nu este o prioritate în momentul de faţă. Prioritare sunt acţiunile guvernamentale„, a declarat viceliderul grupului PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz.

Un alt vicelider de la PSD, Marian Neacşu, crede că sunt şi alte obstacole în afara faptului că USL trebuie să se concetreze pe actele normative care au ajuns pe agenda Parlamentului în timpul grevei parlamentare.

Trebuie să recunoaştem că Parlamentul intră în febra alegerilor locale şi va fi ceva mai greu să-i avem pe toţi colegii din teritoriu”, a spus Neacşu. Întrebat dacă Anastase ar putea fi revocată înainte de sfârşitul acestei sesiuni, Neacşu a răspuns: „Este posibil, dar nu probabil„.