Ce facem cu lumânarea folosită în noaptea de Înviere? Este mare păcat dacă o aruncăm

Lumanarea de Inviere este ofranda adusa lui Dumnezeu, alaturi de osteneala de a fi prezenti la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Invierii. De aceea, lumanarea se foloseste intr-o randuiala aparte şi în niciun caz nu se arunca. 

RomaniaTV.net
16 apr. 2017, 04:58
Ce facem cu lumânarea folosită în noaptea de Înviere? Este mare păcat dacă o aruncăm

Dincolo de simbolismul acestei lumanari care ni-l face prezent pe Mantuitorul Iisus Hristos, numit in Sfanta Evanghelie „Lumina lumii”, lumanarea de Inviere ne aduce aminte de jertfa noastra personala. Este ofranda adusa lui Dumnezeu, alaturi de osteneala de a fi prezenti la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Invierii. De aceea, lumanarea se foloseste intr-o randuiala aparte. Desi gasim la tot pasul fel de fel de practici superstitioase, ea nu se stinge de pragul casei sau de grinda, nici nu se afuma cu ea vitele din gospodarii si nici nu se ghiceste cu ea.

Cu toate ca nu exista o exprimare tipiconala oficiala, corect este ca lumanarea folosita la Inviere sa nu se arunce si nici sa nu se alature celorlalte lumanari folosite la biserica. Lumanarea cu care am primit lumina este luata acasa si arsa cate un pic in toata saptamana luminata. Daca timpul sau spatiul nu ne permit acest lucru, lumanarea poate fi aprinsa la locul destinat aprinderii de lumanari de la biserica ori la mormintele celor dragi. Unii credinciosi, cu incuviintarea preotului, pastreaza o parte din aceasta lumanare pentru a o aprinde in momentele de incercare, de primejdie, de boala.