Ce fel de arme nucleare are Rusia? „O rachetă poate ajunge la Londra în 20 de minute”

Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia are „diverse arme de distrugere”, după ce i-a acuzat pe liderii mondiali că au lansat „șantaj nuclear” împotriva țării sale.

21 sept. 2022, 15:31
Ce fel de arme nucleare are Rusia? „O rachetă poate ajunge la Londra în 20 de minute”

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, fără îndoială, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru – aceasta nu este o cacealma”, a spus Vladimir Putin în discursul de miercuri dimineaţa.

Mesajul a stârnit deja o reacție în Regatul Unit, iar ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus că nicio cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă războiul, scrie Sky News. Dar ce fel de arme nucleare are de fapt Rusia și ce daune ar putea face?

Câte arme nucleare are Rusia?

Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are un total de 5.977 focoase nucleare – cele mai multe din lume. Prin comparație, SUA au 5.428 de focoase, Franța 290 și Marea Britanie 225 de focoase. Astfel, aproximativ 90% din toate focoasele nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite.

Buletinul Oamenilor de Știință Atomiști precizează că arsenalul rusesc conține 4.447 de focoase, dintre care 1.588 sunt desfășurate pe rachete balistice și în baze de bombardiere grele. Există 977 de focoase strategice suplimentare, împreună cu 1.912 de focoase nestrategice, ținute în rezervă.

Cu toate acestea, experții au spus că numărul exact de focoase și arme nu a fost cunoscut din cauza secretului legat de strategiile de securitate.

Ce amenințare reprezintă aceste arme pentru Ucraina și pentru lume?

Rachetele balistice intercontinentale (ICBM), pe care le deține Rusia, au capacitatea de a ajunge și de a distruge mari orașe ale lumii precum Londra sau Washington. ICBM-urile pot atinge viteza maximă la aproximativ 10 minute după lansare, ceea ce înseamnă că o singură rachetă trasă din Rusia ar putea ajunge în Marea Britanie în doar 20 de minute.

În martie, Putin a provocat îngrijorare în întreaga lume după ce și-a pus forțele nucleare în alertă maximă. La acea vreme, expertul în apărare Richard Barrons a declarat pentru Sky News:

Putin a început să insinueze că armele nucleare ar putea fi folosite la scară globală. Aceasta înseamnă rachete balistice intercontinentale care pot ajunge atât în ​​SUA, cât și în Europa. Focosul are o putere de 300 până la 800 de kilotone de TNT. Aproximativ 300 de kilotone sunt suficiente pentru a distruge Washington sau Londra sau Paris. Mizele din jurul Ucrainei au devenit acum globale. Practic, prin deschiderea problemei armelor nucleare, restul emisferei vestice se află acum pe același teren de joc cu Ucraina„.

El a adăugat că și alte arme ar putea provoca mari distrugeri, de exemplu, tunul 2S7 – calibrul 203 mm – are o rază de acțiune de aproximativ 37 km și trage un obuz care cântărește 110 kg.

Citeşte şi Avertismentul lui Vladimir Putin cu privire la războiul nuclear: „Rusia are arme mai performante decât Occidentul!”. Președintele rus mobilizează rezerviștii

Această armă poate trage, de asemenea, un obuz nuclear cu o putere de aproximativ o kilotonă sau o mie de tone de TNT. Așa că, atunci când Putin începe să vorbească despre opțiuni nucleare, s-ar putea să aibă în minte așa ceva. Ar putea, de asemenea, să lanseze racheta Iskander, cu o rază de acțiune de până la 500 km. În forma sa convențională, această armă trage un proiectil cu un focos de 480 kg și are o precizie de aproximativ cinci metri. Iskander poate fi folosită pentru a lansa o armă nucleară cu un randament între cinci și 50 de kilotone”, a explicat Barrons.

Care este starea armelor rusești?

Rușii continuă un program cuprinzător de modernizare pentru a înlocui majoritatea armelor moștenite din epoca sovietică. Ei introduc, de asemenea, noi tipuri de arme.

Hans Kristensen și Matt Korda au scris următoarele pentru Bulletin of the Atomic Scientists: „La începutul anului 2022, Rusia avea aproximativ 4.477 de focoase nucleare desfășurate pentru a fi utilizate pe lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și arme tactice cu rază mai scurtă, o ușoară scădere față de ultimul an. În total, aproximativ 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate, aproximativ 812 pe rachete balistice terestre, aproximativ 576 pe rachete balistice lansate de submarin și poate 200 în baze de bombardiere grele”.

În buletin se mai precizează că, începând cu 23 februarie, unele vehicule rusești desfășurate în apropierea Ucrainei sunt considerate vehicule cu dublu scop, adică pot fi folosite pentru lansarea de arme convenționale sau nucleare.

Citeşte şi Alexander Dughin, ideologul Kremlinului, anunţă iminenţa celui de-al Treilea Război Mondial. „Posibilitatea unui Armaghedon nuclear creşte pe zi ce trece”

Care ar fi cursul de acțiune al Rusiei în utilizarea armelor nucleare?

Președintele, ministrul apărării sau șeful personalului trebuie să-şi dea ok-ul prin ceea ce se numește Cheget Nuclear Coelcase. Doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare tactice – explozii nucleare limitate – într-un conflict convențional. „Armele nucleare strategice” pot lovi ținte mult mai îndepărtate, cum ar fi cele din SUA. „Armele nucleare tactice” este termenul folosit pentru rachetele care sunt desfășurate pe câmpul de luptă, cum ar fi câmpul de luptă din Ucraina.

Ce se întâmplă cu stocul global de arme nucleare?

Alte țări își cumpără sau își dezvoltă propriile rachete noi, determinate de preocupări de securitate și de dorința de a reduce dependența de alți furnizori. Până la sfârșitul deceniului, Asia în special va avea rachete convenționale care zboară din ce în ce mai departe și mai repede, lovind mai puternic și care sunt mai sofisticate ca niciodată.

China produce în serie arma sa multirol DF-26 cu o rază de acțiune de până la 4.000 km. SUA dezvoltă noi arme menite să oprească Beijingul în Oceanul Pacific. Taiwan și Japonia își sporesc, de asemenea, capacitățile de rachete, precum și sistemele de apărare concepute pentru a contracara amenințările cu rachete.

Federația Oamenilor de Știință Americani spune că, la începutul anului 2022, nouă țări dețineau aproximativ 12.700 de focoase.