Ce i-a cerut Biserica Ortodoxă Română unui medic de familie pentru botezarea unui copil. „Credeam că le-am văzut pe toate!”

Conform legii, părinții trebuie să prezinte înainte de botez certificatul de naștere al copilului, dar și adeverința medicală de la medicul de familie sau de la pediatrul care are sub supraveghere copilul care trebuie să ateste că cel mic este apt pentru botez, adică nu suferă de nici o boală care s-ar putea agrava în timpul botezului sau care ar putea pune în pericol sănătatea celorlalţi copii ce urmează să fie botezaţi în aceeaşi cristelniţă.

31 aug. 2023, 21:16
Ce i-a cerut Biserica Ortodoxă Română unui medic de familie pentru botezarea unui copil. „Credeam că le-am văzut pe toate!”

Ce i-a cerut Biserica Ortodoxă Română unui medic de familie pentru botezarea unui copil. Sandra Alexiu, preşedinta Asociației Medicilor de Familie București, este consternată de tradiția din sânul Bisericii Ortodoxe Române şi nu înțelege de ce în 2023 preoții mai cer adeverință că copilul e sănătos înainte de a fi botezat. Potrivit legii, BOR cere această adeverință pentru că ar dori să se asigure că cel mic e sănătos, pentru a fi botezat în condiții de maximă siguranță, lăsând să se înțeleagă că bebelușii bolnavi nu pot fi botezați.

BOR susţine că „apa în care sunt botezaţi copiii nu se schimbă de la un candidat la altul şi, din păcate, nu puţine sunt cazurile mamelor iresponsabile, care nu se prezintă cu cel mic în cabinetul pediatrului şi nu îi fac vaccinurile necesare. Preoţii au recurs la această soluţie, de a cere o adeverinţă care să ateste că cel mic este apt pentru botez, pentru a-i proteja pe micuţii care sunt aduşi spre creştinare”.

Citeşte şi: Cum se descurcă Theo Rose cu kilogramele de când a devenit mămică: „Stres și toate cele. Adică asta îmi este firea”

„Pe mine ma frapează întoarcerea în timp, faptul ca nu ne evoluează mințile deloc! Și ca își imaginează ca se acoperă cu o hârtie pe care scrie ca e sănătos. Pana acum ceva timp când le spuneam sa aibă grija la aglomerație și la apa prea rece, primeam replica niciun copil nu se îmbolnăvește de la botez! Aiurea, ce acolo nu zburau virusurile Acum nu mai pot decât cu adeverințe?”, susţine Sandra Alexiu, conform Fanatik.

Citeşte şi: Simona Gherghe schimbă foaia cu copiii ei! Care este motivul pentru care a luat această decizie radicală: „Asta a trezit multe gânduri în mine”

„Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat… Am solicitat suportul legal. Am primit informația că așa e legea de la patriarhie și să fac bine sa respect legea, ca asa fac toți ceilalți medici, nu crâcnesc. Am primit și o adeverință drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat și cu Doamne ajută! Mai urmează ca părintele să recomande pacienților să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverințele. Eu acum ce să fac, să ii recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocrației în țara asta?”, a mai spus Sandra Alexiu.