Ce-i așteaptă pe români, la iarnă. Anunț de la Ministerul Energiei

Vor îngheța românii de frig în case, din cauza penuriei de energie sau a facturilor uriașe? Ministrul Virgil Popescu a răspuns, în cel mai recent interviu.

28 sept. 2022, 17:44
Ce-i așteaptă pe români, la iarnă. Anunț de la Ministerul Energiei

Virgil Popescu, cel mai controversat ministru din Guvernul Ciucă, susține că România are soluții, alternative după ce executivul de la București a impus embargo importurilor de gaz rusesc.

Oficialul de la Energie, care a picat mereu în picioare, în urma moțiunilor simple, a explicat că pentru iarnă, românii sunt „acoperiți”.

„Ordonanța 119 a intrat în dezbatere parlamentară. Ieri au fost votate anumite modificări la Senat, urmând ca ulterior, probabil începând cu săptămâna viitoare ordonanța să intre la Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

Oamenii trebuie să știe că pe perioada de aplicare a ordonanței vor fi regularizări, vom folosi consumul lunii curente și dacă nu dăm indexul, evident, vor fi estimări la un moment dat şi regularizări.

Ordonanța în vigoare presupune calculul în funcție de media consumului de anul trecut dar presupune și o recalculare vizavi de consumul curent, adică de consumul lunii”, a declarat ministrul Energiei.

 

Virgil Popescu, ministrul Energiei, și-a luat angajamentul

 

De asemenea, oficialul din guvern a mai explicat că România nu e obligată să facă economie, să impună raționalizări. Există alternative la gazul rusesc, susține Popescu, dar fără a oferi mai multe explicații.

„Evident, am identificat surse de gaz natural în afara surselor rusești, care pot fi folosite”, a declarat Popescu, la Antena 3 CNN.

Marți, 27 septembrie, Parlamentul a votat noua ordonanță din energie. VEZI AICI ce categorii sociale vor beneficia de prețuri mai mici.

 

Specialiștii cer măsuri urgente în energie

 

În opinia lui Mircea Coșea, guvernul trebuie să-și asume cât mai rapid măsuri de sprijin a populației.

„ (…) Facturile vor fi mari, vor fi mari și pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva de așa ceva, că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum putem.

Dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată, ele țin locurile de muncă și încearcă să creeze ceva.

Statistica din iulie arăta că până în iunie erau aproape 8.000 de firme care au dat faliment din cauza incapacității plății facturilor. Acum s-au mai adăugat altele, nu știm câte, dar foarte multe (…)”, a declarat economistul, printre altele, pentru B1 TV.