„Am prelungit până la sfârşitul anului 2027 obligaţia de constituire de stocuri de gaze naturale la un nivel de 90%! Am eliminat ţintele intermediare de înmagazinare cu scopul de a înlătura manipulările pe piaţa gazelor, pentru a asigura flexibilitate şi predictibilitate”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Modificările adoptate de Parlamentul European și Consiliu vizează adaptarea măsurilor de securitate energetică în contextul volatilității din sectorul gazelor și necesitatea protejării aprovizionării în sezonul rece. Eliminarea țintelor intermediare ar urma să reducă presiunile artificiale asupra pieței și să combată posibile manipulări.
Europarlamentarul liberal a precizat că noul regulament cere ca „statele membre se asigură că obiectivul de constituire de stocuri de 83 % pentru capacitatea agregată a tuturor instalaţiilor de înmagazinare subterană a gazelor care sunt situate pe teritoriul lor şi care sunt direct interconectate la o zonă de piaţă de pe teritoriul lor şi pentru instalaţiile de înmagazinare este atins în orice moment între 1 octombrie şi 1 decembrie ale fiecărui an”.
În cazul în care apar condiții nefavorabile de piață, statele membre vor putea să se abată de la această țintă, în limite clar definite de regulament.
„Statele membre pot decide să se abată cu până la patru puncte procentuale de la obiectivul de constituire de stocuri stabilit la alineatul (1) pentru fiecare stat membru în cazul în care condiţiile de piaţă sunt nefavorabile pentru constituirea de stocuri în instalaţiile de înmagazinare subterană a gazelor”, a detaliat Popescu.
Mai mult, Comisia Europeană este împuternicită să ajusteze regulamentul în funcție de evoluțiile de pe piață.
„În cazuri bine justificate de condiţii de piaţă nefavorabile persistente şi cu condiţia ca securitatea aprovizionării Uniunii şi a statelor membre să nu fie subminată, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19 pentru a modifica prezentul regulament prin creşterea abaterii permise pentru statele membre, …, cu până la patru puncte procentuale”, a subliniat eurodeputatul PNL.
Popescu a mai precizat că, în procesul de evaluare, Comisia Europeană va lua în considerare mai mulți factori, inclusiv nivelul de umplere a instalațiilor, aprovizionarea globală cu gaze, prognozele ENTSOG privind aprovizionarea sezonieră și eventualele semnale de manipulare a pieței. De asemenea, vor fi analizate și eventualele măsuri naționale de reducere a consumului.
În plus, regulamentul oferă o flexibilitate suplimentară statelor membre în condiții speciale.
„Totodată, statele membre pot decide să se abată de la volumul prevăzut vizând un volum inferior cu cel mult 1,55 %. Înainte de a recurge la oricare dintre abaterile prevăzute, fiecare stat membru consultă Comisia şi îşi motivează decizia fără întârzieri nejustificate”, a declarat Popescu.
Noile prevederi vor intra în vigoare la o zi după publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acestea vor fi obligatorii și se vor aplica direct în toate statele membre.
„Regulamentul intră în vigoare şi se aplică din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre”, a conchis europarlamentarul Virgil Popescu.