Ce îi cer pedeliştii lui Ponta. „Pomelnicul” de amendamente pregătit de PDL

În rol de parlamentari ai opoziţiei, democrat-liberalii pregătesc mii de amendamente la bugetul pe care Guvernul l-a trasat pentru anul 2013. Deşi, proiectul bugetului nu a ajuns încă pe băncile senatorilor şi deputaţilor, pedeliştii s-au gândit deja cum vor proceda în privinţa amendamentelor. La propriile proiecte din colegii, PDL va adăuga toate solicitările pe care actuala putere le-a avut anul trecut.

04 ian. 2013, 06:10

În ciuda faptului că grupurile parlamentare ale PDL reunesc doar 80 de deputaţi şi senatori, este de aşteptat ca amendamentele depuse de către tabăra democrat-liberală să fie de peste o mie, în condiţiile în care solicitările vor viza atât propriile proiecte, cât şi cele pe care PSD şi PNL le-a avut în urmă cu un an.

„Îi vom ajuta să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut când erau în opoziţie şi în campania electorală. Sigur că întâi trebuie să vedem cum arată bugetul, dar în principiu vom veni cu aceelaşi amendamente pe care le-au susţinut ei anul trecut”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, preşedintele PDL, Vasile Blaga.

Cum anume vor proceda parlamentarii democrat-liberali, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader

„99% vom lua amendamentele lor de anul trecut. Cu şcoli, cu biserici, cu tot. Pur şi simplu, iau amendamentele deputatului din colegiul meu şi le depun. Să vedem ce vor face! Vor fi mii de amendamente. Ştiţi cum e, ce ţie nu-ţi place… Voi avea şi câteva amendamente personale. Finanţarea electrificării liniei de cale ferată Tecuci-Galaţi şi toate proiecetele pe fonduri europene din colegiul meu. La electrificarea liniei de cale ferată am avut cuprinsă în buget finanţarea încă de anul trecut şi ei au tăiat finanţarea anul ăsta. Nu-i nimic. Mai depunem o dată”, a declarat Toader.

De aceeaşi părere este şi fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

„Pe lângă faptul că vom cere exact ce au promis ei, personal voi depune un amendament pentru aeroportul din Braşov, proiect pe care l-au susţinut şi ei în campania electorală şi fonduri pentru consiliul judeţean, în special pentru construirea unui spital. Mai am un amendament pentru trononul de autostradă Comarnic-Braşov. La acestea se adaugă amendamentele legate de relansarea economică cum ar fi scăderea contribuţiilor sociale. Nu aşa au promis şi ei?”, a precizat democrat-liberalul.

„Am un pomelnic de amendamente”, spune râzând fostul consilier guvernamental din timpul mandatului Boc, Andreea Paul Vass, enumerând câteva obiective: „Întâi trebuie să vedem bugetul pentru că nici acum nu ştim care va fi salariul minim pe economie, când va scădea CAS-ul şi TVA-ul la alimente. Punctual, vă pot spune că voi cere finanţare pentru „Autostrada” Ţării Oaşului, un drum expres întrea Satu Mare şi Baia Mare, finanţarea infrastructurii rutiere, care este un dezastru în colegiul meu, reţeaua de apă-canal şi depozite frigorifice pentru depozitarea legumelor şi fructelor. Sunt mult mai multe, dar prefer să văd întâi proiectul de buget”.

Roberta Anastase are la rându-i câteva solicitări punctuale.

„Voi cere în primul rând aplicarea legii pensiilor, pentru ca veniturile pensionarilor să crească. Ar trebui să se aplice articolul 102 conform căruia pensiile vor fi indexate 100% cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salariului mediu pe economie. Apoi, am pregătit un amendament privind gratuitatea programului şcoală după şcoală până la clasa a IV-a. Este una dintre problemele pe care le-am auzit în colegiul meu. Părinţii sunt nevoiţi să plătească after-school-ul. Cât sunt incă tineri îşi mai pot lua un loc de muncă. După aceea devine mai complicat”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan a pregătit şi ea lista cu amendamente: „Voi viza angajamentele luate de mine şi de colegii din opoziţie. În ceea ce priveşte Sibiul, voi cere fonduri pentru primărie, pentru spitalul judeţean, pentru şcoli, grădiniţe şi centrele de asistenţă socială. Ca obiectiv de interes naţional, voi cere aplicarea învăţământului profesional a cărui finanţare a fost oprită de Ecaterina Andronescu”.

Fostul ministru al Internelor, Traian Igaş, s-a gândit în schimb, la proiectele de infrastructură.

„Voi depune două amendamente pentru obiective de construcţie în judeţul Arad. Primul vizează infrastructura şcolară, finalizarea construcţiilor începute deja, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiţi să înveţe în două schimburi. Al doilea amendament se referă la infrastructura naţională: este vorba despre două pasaje de trecere la nivel cu cale ferată pe centura Aradului. Din cauza treficului foarte mare, pentru că este vorba de o arteră de tranzit şi din cauza TIR-urilor sunt blocaje şi automat se creează disconfort şoferilor. 20% din investiţie ar mai trebui finanţată şi doar pentru aceşti 20% nu se mai lucrează”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Traian Igaş.

Tot capitolul infrastructură este vizat şi de către fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu. Potrivit acesteia, pe lista priorităţilor ar trebui să figureze proiectele mari din jurul Bucureştiului: „Centura de nord a Capitalei, capetele de centură pentru A1 şi A2, centura feroviară, metroul care acum este blocat , plus cele 400 de milioane de lei care ar trebui alocaţi anual prin lege pentru infrastructura feroviară şi care cu siguranţă nu se vor găsi în buget. Voi depune amendamente şi pentru finanţarea din fonduri europene a autostrăzilor care acum este blocată”, a precizat Boagiu.