Ce impact va avea criza financiară asupra sectoarelor economiei. Scade dramatic cererea de autovehicule, creşte cererea de alimente

Banca Naţională a României a publicat raportul trimestrial privind inflaţia, în cadrul căruia este prezentată în detaliu situaţia economică din România în contextul crizei economice determinate de pandemie. BNR a analizat, de asemenea, impactul crizei asupra sectoarelor economice, informează Ziarul Financiar.

RomaniaTV.net
02 iun. 2020, 17:52
Ce impact va avea criza financiară asupra sectoarelor economiei. Scade dramatic cererea de autovehicule, creşte cererea de alimente

Potrivit analizei BNR, cele mai multe sectoare economice vor fi grav afectate de această criză, cea mai abruptă scăderere a cerererii urmând a se înregistra în cazul autovehiculelor. La polul opus, va creşte cererea pentru bunuri alimentare şi produse farmaceutice, arată sursa citată. De asemenea, sectorul IT&C nu va fi, cel mai probabil, afectat de restricţiile de mobilitate impuse.

Expunerea economiei locale pe sectorul auto nu reprezintă neapărat o vulnerabilitate. Totuşi, marea majoritate a sectoarelor economice autohtone vor fi sever afectate”, menţionează analiza BNR.

Analiştii economici sunt de părere că revenirea consumului final va fi una lentă. Asta întrucât va fi necesară o refacere graduală a încrederii consumatorilor şi o recuperare treptată a şocurilor cu impact negativ asupra venitului disponibil. Totodată, va fi necesară reglementarea pieţei muncii în ceea ce priveşte ocuparea şi câştigurile salariale.

Citeşte şi Noi documente acceptate pentru aprobarea înregistrării în SPV de la distanţă. Anunţul ANAF

Formarea brută de capital fix va înregistra, cel mai probabil, o contracţie majoră pe parcursul acestui an. Acest lucru va duce la reprioritizarea cheltuielilor atât la nivelul firmelor, cât şi al gospodăriilor. Analiza BNR mai arată că investiţiile companiilor vor fi doar amânate, ceea ce implică o recuperare graduală a contracţiei formării brute de capital fix pe termen mediu.

Pentru a susţine economia reală şi finanţarea bugetului de stat la costuri mai scăzute, BNR a redus vineri dobânda de referinţă de la 2% la 1,75%, inclusiv coridorul de fluctuaţie al dobânzilor, care a ajuns la 1,25-2,25%.

În ceea ce priveşte inflaţia, BNR estimează o rată de 2,8% la sfârşitul anului în curs 2020 şi de 2,5% la finele lui 2021, faţă de 4,04% în 2019.

Scădere economică de 1,9%, în 2020

Cu ocazia rectificării bugetare, Guvernul a estimat pentru 2020 o scădere economică de 1,9%. Analiştii economicii indică, însă, scăderi cuprinse între 8% şi 9%. Este însă foarte probabil ca Executivul să-şi revizuiască prognoza având în vedere faptul că trebuie să justifice imposibilitatea de a mări pensiile cu 40%.

Citeşte şi Amânare rate. Românii care şi-a amânat ratele se vor regăsi la Biroul de Credit

Incertitudinile din economie sunt foarte mari, iar reacţia companiilor şi a consumatorilor este influenţată de apariţia diferitelor evenimente.

Nivelul incertitudinii, care a atins cote record în perioada recentă, este de aşteptat să greveze cu precădere asupra dinamicii investiţionale, având ca efect probabil îngheţarea pe termen scurt a finanţării proiectelor, în timp ce pe termen mediu, în lipsa unor indicii clare privind deznodământul crizei, nefiind exclusă posibilitatea unor amânări în mod repetat ale termenelor de implementare a acestora. Aceeaşi incertitudine ridicată, suprapusă unei deteriorări vizibile deja în evoluţiile curente ale pieţei muncii, cu efect de comprimare a venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei, va contribui la întreruperea relativ brutală a trendului favorabil de evoluţie a consumului din ultimii ani. Totuşi, în cazul acestei componente, scăderea este de aşteptat a fi doar cvasigeneralizată, în condiţiile în care anumite subcomponente (de exemplu, bunurile de strictă necesitate) au dovedit o rezilienţă sporită, având chiar potenţial de a înregistra dinamici pozitive”, se arată în raport, potrivit sursei citate.