Ce înseamnă dacă te doare capul des

Ştiai că durerile de cap pot fi provocate de constipaţie sau hipertensiune arterială? Află mai multe lucruri despre cauzele durerilor de cap de la medicul de familie.

18 oct. 2014, 12:12

Durerea de cap, cauze cardiovasculare

Statistic vorbind, cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap sunt cele cardiovasculare. De obicei hipertensiunea arterială (dar şi hipotesiunea ) este percepută ca o cefalee. Ea poate fi însoţită de ameţeli, dificultăţi de respiraţie, oboseală, dispnee de efort.

Trebuie avută mare grijă cu cefaleea apărută brusc, după o situaţie foarte tensionată, mai ales dacă apare la o persoană care are hipertensiune arterială, deoarece cefaleea brusc instalată poate fi primul semn al unui accident vascular cerebral (apoi să urmeze paralizia, ameţeala, tulburări de mers, tulburări de vorbire şi vedere, etc).

Durerea de cap la tineri

Durerile de cap apărute mai ales la tineri se datorează tulburărilor de vedere sau sinuzitelor.

În cazul tulburărilor de vedere, pe lângă cefalee pot apărea oboseală, greaţă şi chiar vărsături, senzaţia de intoleranţă a luminii puternice. Sinuzitele pot fi însoţite de obstrucţie nazală sau secreţii nazale purulente, senzaţia de presiune puternică, greaţă.

Cauze gastrointestinale şi neurologice

Chiar şi unele afecţiuni gastrointestinale pot determina dureri de cap, cea mai întâlnită fiind colica biliară, dar şi hepatitele virale, constipaţia cronică etc.

Cefaleea mai poate apărea în context de boli neurologice de tipul: migrene, anxietate, depresie, tumori, infecţii ale sistemului nervos (meningite, encefalite), afecţiuni cervicale (cervicatroze, spondiloze), nevralgia unor nervi cranieni (V, IX, Arnold), traumatismele craniene.
Cum să previi durerile de cap

Preventiv, pacienţii care au hipertensiune arterială ar trebui să îşi monitorizeze tensiunea periodic şi să respecte indicaţiile medicului curant în ceea ce priveşte dieta, medicamentaţia şi stilul de viaţă.

Se recomandă de asemenea un consult oftalmologic o data pe an tuturor pacienţilor care au ochelari de corecţie sau care au un grad mare de suprasolicitare al acuităţii vizuale.

Citeşte mai mult pe unica.ro