Ce înseamnă „Regula celor două secunde”. Titi Aur dă de pământ cu șoferii români: „Primul pas e educația rutieră. Ar trebui reglementată”

Titi Aur oferă o reacție cu privire la accidentul rutier produs după ce un buștean a căzut din TIR-ul încărcat cu lemne și a perforat parbrizul unei mașini.

16 aug. 2023, 14:10
Ce înseamnă „Regula celor două secunde”. Titi Aur dă de pământ cu șoferii români: „Primul pas e educația rutieră. Ar trebui reglementată”

Titi Aur, specialist în instruire pentru conducere preventivă, a subliniat importanța „Regulii celor două secunde” și modul în care aceasta poate contribui la evitarea unui număr considerabil de accidente de circulație. Aceste afirmații survin în urma unui incident în Brașov, în care un buștean căzut dintr-un camion încărcat cu lemne a perforat parbrizul unei mașini aflată în spate.

Citește și: Cea mai periculoasă manevră legală pe care o poate face un şofer în trafic. Titi Aur: Nu conştientizează pericolele

„Conform regulii celor 2 secunde, distanța trebuie să fie minim jumătatea în metri a vitezei pe care o avem. La 100 de kilometri la oră, să nu fii mai aproape de 50 de metri de cealaltă mașină. Ar trebui reglementată. Orice reglementare și orice formă de coerciție trebuie făcută pe fondul unei educații, ca cel de la volan să înțeleagă de ce trebuie să facă anumite lucruri și abia pe urmă să fie amendat, sancționat, suspendat permisul, băgat la închisoare, dacă n-a respectat. Primul pas e educația rutieră”, spune Titi Aur pentru Euronews.

Titi Aur a criticat aspru șoferii din România, susținând că, în țara noastră, sunt cei mai nepregătiți.

„Ar trebui să reacționeze autoritățile. Suntem țara cu șoferii cei mai nepregătiți, cea mai puțină pregătire se face în România. Adică, faci școala de șoferi și nimeni nu te mai învață nimic și nu te mai trage de mână niciodată să-ți spună anumite lucruri. Iei acel atestat profesional obligatoriu, odată la 5 ani pentru șoferii profesioniști, doar că acolo nu faci nimic din conducerea defensivă-preventivă. În toată lumea civilizată, cei care transportă mărfuri agabaritice, mărfuri mari, periculoase, transport de persoane, fac programe de pregătire. Într-un program de pregătire corect trebuie să intre și acest exercițiu prin care șoferul e obișnuit să măsoare vizual și să fie foarte conștient de gabaritul mașinii pe care o conduce. Șoferii de la noi, prin faptul că au permis de conducere înseamnă că pot să conducă, n-au niciun fel de problemă și se întâmplă astfel de lucruri care arată ca-n filmele de groază: un buștean care trece printr-o mașină înseamnă că doar norocul a făcut să nu fie o mare tragedie. Vă dați seama ce înseamnă să fi fost loviți cei din mașină”, mai spune Titi Aur, potrivit euronews.ro.

Amintim că un accident cumplit a avut loc în data de 14 august, pe DN 10, în județul Brașov. Un buștean a căzut dintr-un camion încărcat cu lemne și a pătruns prin barbrizul unui Audi cu numere de Austria în care se aflau patru persoane. Din fericire, atât șoferul, cât și ceilalți trei pasageri au scăpat teferi și nevătămați. Accidentul a avut loc în localitatea Teliu. Camionul, înmatriculat în județul covasna, avea o încărcătură de peste 40 de tone de lemne pe semiremorcă și pe remorca atașată. Buștenii nu erau asigurați, iar la un moment dat unul dintre aceștia a zburat și s-a înfipt înm parbrizul autoturismului, oprindu-se după tetierele scaunelor din față.

Citește și: Titi Aur, despre scenele groaznice de la accidentele rutiere mortale. Lucrurile care nu se văd la televizor: „Sunt scene groaznice”