Ce înseamnă „șpagă” și cum a apărut acest cuvânt în limba română! Foarte puțină lume cunoaște etimologia acestuia

Limba română este plină de surprize, mai ales în ceea ce privește etimologia și proveniența cuvintelor. În anul 2024, cuvântul „șpagă” este la orice colț. Aproape în orice direcție ne uităm apare câte o șpagă. Totuși, foarte puțină lume știe cum a apărut acesta în limba noastră și ce însemna el, de fapt.
Filip Stan
24 ian. 2024, 16:01
Ce înseamnă „șpagă” și cum a apărut acest cuvânt în limba română! Foarte puțină lume cunoaște etimologia acestuia
Ce înseamnă „șpagă” și cum a apărut acest cuvânt în limba română! Foarte puțină lume cunoaște etimologia acestuia

Cuvântul „șpagă” în limba română are origini incerte și este înregistrat pentru prima dată în secolul al XIX-lea. Termenul este folosit pentru a descrie o sumă de bani oferită ilegal sau în mod necinstit pentru a obține favoruri, influență sau servicii nepermise. Originea acestui cuvânt este uneori subiect de speculații și interpretări istorice.

Citește și: Rețeta ideală pentru cei mai puțin răbdători! Prăjitura ”care se face singură”, un desert gustos, ieftin și ușor de preparat

Există mai multe teorii privind proveniența termenului „șpagă”. O explicație sugerează că provine din limba italiană, unde termenul „sponda” desemnează o mică plată făcută în avans pentru a asigura servicii rapide sau pentru a obține un tratament preferențial. Această formă de plată a ajuns în limbajul cotidian și în alte limbi europene, inclusiv română.

Pe de altă parte, există și teoria conform căreia termenul ar putea avea origini în limba greacă, provenind de la cuvântul „sphonge” (σφόγγος), care se referea la o bucată de burete. Ideea din spatele acestei teorii este că șpaga ar putea fi asociată cu absorbția sau „ștergerea” unor probleme sau inconveniente cu ajutorul unui mic „burete” financiar.

Indiferent de originea exactă a termenului, „șpagă” a devenit o parte integrantă a limbajului românesc și este utilizat pentru a denumi actul de a oferi sau a primi mită, adesea în contexte ilegale sau etice discutabile. Cu toate acestea, este important să subliniem că practica șpăgii este ilegală și este condamnată din punct de vedere moral și legal în societatea modernă.

„Profesorul ieşean de lingvistică Stelian Dumistrăcel observă că şpagă nu era un cuvânt la modă. Şpagă era concurat în vocabular de cuvântul oficial mită, dar şi de altele mai colocviale, cum ar fi cuvântul şperţ. Sigur, ar trebui să amintim aici alţi termeni parţial înrudiţi cum ar fi „bacşiş” ori „ciubuc”, dar acestea nu acoperă sensul cuvântului şpagă, adică „folos necuvenit””, explică Tolcea, care face trimitere spre dicţionarele etimologice. Acestea arată că respectivul cuvânt vine din sârbo-croatul „şpag”, ceea ce înseamnă “buzunar”. „Ar evoca, probabil, trecerea unor bani dintr-un buzunar într-altul”, adaugă Tolcea.

Un alt mare lingvist român, Iorgu Iordan, se referă la o veche practică de la vămi unde apărea cuvântul şpagă.

„Şpaga era un fel de suliţă folosită de funcţionarii de la vamă spre a controla baloturile de lână, de textile etc. în care se puteau ascunde mărfuri de contrabandă. Pentru a evita de inspecţie, negustorul interesat îi mituia pe vameşi. Astfel, prin metonimie, numele temutului instrument a putut trece, în registru argotic, încifrat, asupra sumei de bani oferită ca mită. Şi, ca să fiu clar până la capăt, metonimia este o figură de stil ce constă în folosirea unui cuvânt pentru altceva într-o relaţie logică: Astfel când spui condei, te referi, metonimic, la scriitori sau la jurnalişti”, a mai spus Marcel Tolcea

Citește și: Cinci zodii vor avea parte de surprize uriaşe în anul 2024! Trei au noroc cu carul încă din februarie

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...