Ce mâncăm în SEZONUL RECE. Vezi ce ALIMENTE sunt recomandate iarna

Pentru a trece cu brio peste iarnă şi a scăpa de răceală şi gripă este nevoie să consumăm anumite alimente care au rolul de a ne întări sistemul imunitar. ROMÂNIATV.NET vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva alimente care sunt recomandate în sezonul rece.

06 dec. 2013, 09:12
Ce mâncăm în SEZONUL RECE. Vezi ce ALIMENTE sunt recomandate iarna

O alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă echilibrat ne ajută să depăşim cu bine sezonul rece şi să nu răcim.

Ce alimente este bine să consumăm în sezonul rece

Pentru a întări sistemul imunitar este nevoie să consumăm vitamina C (această vitamină se găseşte în citrice, kiwi, ardei gras, ardei iute, cimbru, pătrunjel, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, verdeţuri, roşii, coacăze negre) şi vitamina A (această vitamină se găseşte în ouă, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei roşu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze închise la culoare, dovleac, salată verde, caise uscate, unt).

Ca să treacă cu bine peste iarnă, organismul are nevoie şi de minerale (zinc – fructe de mare, scoici, sardine, seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui, ovăz, pâine, nuci, ghimbirul; seleniu – nuci, pâine, peşte, carne, ouă).

Nici iaurturile probiotice nu ar trebui să lipsească din alimentaţie, deoarece acestea contribuie la o sănătate de fier. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovăzul, chefirul şi murăturile. Totodată,  produsele lactate sunt foarte importante în această perioadă, deoarece sunt o sursă bogată de proteine şi calciu.

Usturoiul este o plantă utilizată atât ca aliment, cât şi ca medicament. Acesta este considerat ca fiind un mijloc preventiv al bolilor contagioase, al bolilor cardiovasculare, tulburarilor digestive, având şi efect antimicrobian. Datorită proprietăţilor antibacteriene, usturoiul poate combate răceala şi gripa.

Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi şi vitamine, merele nu trebuie să lipsească din alimentaţie în timpul sezonului rece. De asemenea, iarna puteţi consuma şi avocado, rodii, grapefruit, kiwi, mandarine, portocale, fructul pasiunii, pere, papaia, mango.

Ridichile sunt alimentele-cheie în lunile de iarnă. Ridichea albă este bogată în fibre şi fier, iar ridichea neagră are un gust distinct, uşor iute şi un conţinut semnificativ de vitamina C, cel mai important antioxidant în prevenirea răcelii şi gripei.

Cătina este un alt element important pentru sănătatea noastră. Denumită şi ginsengul românesc, cătina este considerată un vaccin antigripal natural datorită conţinutului ridicat de vitamina C, fiind mai mare decât cel al măceşului şi de 10 ori mai mare decât al citricelor.

O alternativă la numeroasele legume de vară sunt legumele congelate.

Iarna nu ar trebui să lipsească nici ceaiurile din plante sau fructe şi nici laptele cald cu scorţişoară sau miere. Scorţişoara este un excelent antiseptic natural, fiind folosită pentru proprietăţile sale de scădere a colesterolului, trigliceridelor, a tensiunii arteriale şi de normalizare a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, scorţişoara se clasează printre alimentele cele mai bogate în antioxidanţi.

REGULI în timpul iernii

  • Îmbrăcăminte călduroasă
  • Sport
  • Odihnă suficientă pentru un organism rezistent
  • Respectarea regulilor de igienă. Evitarea contactului cu persoane bolnave, spălatul frecvent al mâinilor etc.

Citeşte şi SFATURI utile şi eficiente: Cum îţi îngrijeşti pielea şi părul în sezonul rece