Ce maşini noi preferă să cumpere românii în 2019

Românii au început să renunţe la maşinile diesel. După ce s-a anunţat că maşinile pe motorină vor fi retrase din circulaţie în următorii 10 ani, piaţa autohtonă a început să se orienteze tot mai mult către motoarele cu propulsie alternativă.

14 sept. 2019, 12:13
Ce maşini noi preferă să cumpere românii în 2019

În plin scandal al mașinilor diesel amenințate cu interdicția în marile orașe europene, pare că şi vânzările au înregistrat o scădere, scrie observator.tv.

Dacă este să ne uităm la Uniunea Europeană, comparativ cu prima jumătate a anului 2018, în aceeaşi perioadă din 2019 înmatriculările de autoturisme noi cu motoare diesel au scăzut cu 17,2%. Asta în timp ce autoturismele cu motoare pe benzină au înregistrat o creştere cu 2,5%. Să ne uităm şi la efectele avute pe piaţa din România. Şi aici atunci când vorbim de maşini noi, cele cu motoare Diesel nu au fost cele mai căutate.

Citeşte şi Ford Motor va lansa în acest an 8 vehicule electrice pe piaţa din Europa

Mai precis, au fost înmatriculate cu aproape 21% mai puţine maşini, adică puţin peste 20.700 de autoturisme. În timp ce înmatriculările maşinilor noi pe benzină au crescut cu aproape 50% ajungând la 50.000 de unităţi. În preferinţele românilor nu au crescut doar maşinile cu motoare pe benzină ci şi cele electrice.

În primele 6 luni din 2019 au fost înmatriculate 456 de astfel de maşini, adică cu 53,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi când vorbim de autoturismele noi cu propulsie hibridă se observă o creştere în preferinţele românilor cu aproape 90%. 2.910 astfel de maşini noi au fost înmatriculate în prima jumătate a acestui an.

Acelaşi trend ascendent se observă însă în toată Europa. Înmatriculările de vehicule noi cu propulsie alternativă au crescut cu 27,5%. Campioni sunt norvegienii cu peste 35 de mii de maşini. În top îi mai găsim pe germani, francezi dar şi pe olandezi.