Ce MĂSURI adoptă Guvernul pentru a grăbi lucrările la autostrăzi şi căi ferate

Autorizațiile de construire pentru proiecte de infrastructură de transport transeuropeană vor fi emise și pe baza unor simple acorduri de principiu pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier sau relocarea rețelelor de electricitate sau gaze și a conductelor petroliere de pe coridorul de expropriere, iar terenurile agricole din extravilan vor fi scoase mai repede din circuitul agricol. Modificările vor fi introduse printr-o ordonanță de urgență prin care Guvernul vrea să accelereze lucrările de infrastructură, potrivit profit.ro.
Filip Stan
05 mart. 2016, 18:44
Ce MĂSURI adoptă Guvernul pentru a grăbi lucrările la autostrăzi şi căi ferate

Prin infrastructură de transport transeuropeană se înțelege cea rutieră, feroviară publică, aeroportuară și de transport naval, situate pe rețeaua transeuropeană de transport.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor Dan Costescu a anunțat că va promova în perioada următoare o ordonanță de urgență a Guvernului pentru simplificarea obținerii avizelor necesare construirii de autostrăzi, căi ferate și alte obiective de infrastructură.

Documentul stabilește, prin excepție de la legislația actuală, că, pentru proiectele de infrastructură de transport transeuropeană, autorizațiile de construire vor fi emise și în baza avizelor/acordurilor de principiu sau, după caz, a avizelor de amplasament favorabile condiționate, pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier sau pentru relocarea sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și al țițeiului precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere.

Avizele/acordurile de principiu sau cele de amplasament vor fi emise în maximum 10 zile de la data depunerii solicitării.

În același timp, pentru aceste proiecte, terenurile agricole din extravilan expropriate vor fi considerate scoase din circuitul agricol imediat după transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor.

CITEŞTE ŞI Dan Costescu: Autostrada Piteşti – Sibiu va fi finalizată în totalitate în 2021

Avizul de principiu pentru scoaterea definitivă a unui teren din fondul forestier național va fi emis de către autoritatea publică centrală, care răspunde de silvicultură, pentru suprafețe mai mari de 1 hectar inclusiv, și de către structurile locale care răspund de silvicultură, pentru suprafețe mai mici de 1 hectar, tot în termen de 10 zile de la data depunerii cererii.

Prin derogare de la Legea finanțelor publice, pentru proiectele de infrastructură de transport transeuropeană, finanțate de la bugetul de stat și din cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă, vor putea fi efectuate, anual, plăți în avans, după următorul grafic: a) în primul an, de până la 15% din valoarea contractelor de execuție de lucrări/prestări servicii/livrare bunuri, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate pentru proiectul respectiv, calculate ca diferență între creditele bugetare aprobate și sumele aferente plăților restante; b) în anii următori, de până la 30 % din creditele bugetare aprobate pentru proiectul respectiv, calculate ca diferență între creditele bugetare aprobate și sumele aferente plăților restante.

Banii acordați în avans, dar nejustificați prin bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate până la sfârșitul anului, în condițiile prevederilor contractuale, vor fi recuperați de către beneficiarul care a acordat avansurile și vărsați la buget. Dacă bunurile, lucrările și serviciile nu sunt livrate, respectiv executate deși a fost acordat un avans, banii vor fi recuperați cu dobânzi și penalități de întârziere.

În ceea ce privește studiile de fezabilitate aferente proiectelor de infrastructură de transport rutieră transeuropeană, acestea vor include obligatoriu și racordurile la municipiile reședință de județ ori la localitățile urbane limitrofe sau la drumurile existente care asigură legătura cu municipiile reședințe de județ și cu localitățile urbane limitrofe acestora, pentru a fi evitată izolarea acestora.

Din această cauză, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței pregătite pentru aprobarea Guvernului, normativele de proiectare și execuție vor fi actualizate pentru aceste proiecte.

Modificările sunt argumentate prin faptul că, în procesul de obținere a avizelor/acordurilor necesare emiterii autorizațiilor de construire, apar sistematic întârzieri semnificative din cauza procedurilor specifice fiecărei instituții/autorități emitente, întârzieri din cauza cărora expiră termenele de valabilitate a avizelor/ acordurilor deja obținute până la întocmirea completă a documentației, iar termenul de începere a lucrărilor de construcții este astfel amânat.

Autorizarea lucrărilor este condiționată, în prezent, și de obținerea tuturor avizelor/acordurilor pentru diferite rețele sau terenuri încadrate în fondul agricol/forestier, chiar dacă acestea se suprapun pe zone restrânse cu proiectele în cauză și nu au o influență majoră asupra acestora.

Autorizația de construire nu poate fi însă emisă, la acest moment, înaintea ca terenul să fie scos din circuitul agricol/silvic, ceea ce, potrivit argumentului pregătit de Guvern, determină întârzieri și blocaje în implementarea contractelor de lucrări.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african