Medicul care l-a îngrijit pe Mihai Leu dezvăluie cum poate fi depistat cancerul în stadiu incipient: ”Mihai Leu un a fost un mare om și cu un psihic extraordinar, care l-a ajutat în lupta cu boala”

Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu, medic primar de chirurgie generală, doctor în Științe Medicale și unul dintre specialiștii care l-au tratat pe fostul campion Mihai Leu la Institutul Clinic Fundeni, a declarat într-un interviu că numărul cazurilor de cancer colorectal este în creștere, iar vârsta la care apare această boală este tot mai scăzută. Medicul atrage atenția asupra faptului că această formă de cancer poate fi depistată din timp, România dispunând de programe de screening funcționale.
Filip Stan
05 iul. 2025, 13:15
Medicul care l-a îngrijit pe Mihai Leu dezvăluie cum poate fi depistat cancerul în stadiu incipient: ”Mihai Leu un a fost un mare om și cu un psihic extraordinar, care l-a ajutat în lupta cu boala”

Printre metodele de depistare timpurie se numără testul fecal imun, care identifică hemoragiile oculte din scaun și indică necesitatea efectuării unei colonoscopii. Tumorile descoperite astfel într-un stadiu incipient sunt operabile, ceea ce crește semnificativ șansele de supraviețuire ale pacientului, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.

„Este o creştere a numărului de cazuri fără să avem o cauză clară, poate alimentaţia, poate alte cauze şi în în acelaşi timp o scădere a vârstei la care apare cancerul de colon. Din fericire, cancerul de colon este unul dintre acele tipuri de cancer care pot fi diagnosticate precoce şi pentru care există programe de screening. Iar programele de screening mai noi se bazează pe testul fecal imun care este un test uşor de făcut, se face din materie fecală şi în Bucureşti poate fi făcut şi individual, la unele laboratoare. Testul depistează hemoragiile oculte din scaun.

Odată pozitivat acest test, următoarea etapă este colonoscopia, pentru că multă vreme depistarea precoce s-a bazat doar pe colonoscopie care nu e un examen uşor de făcut, poate nu avem nici suficiente colonoscoape, nici sufiecienţi colonoscopişti, accesul la această metodă nu este atât de uşor, în schimb accesul la testul feca imun este foarte uşor şi doar cei la care testul este pozitiv trebuie să meargă mai departe şi cu ajutorul acestui screening  se pot depista tumorile într-o fază operabilă, într-o fază curativă, înainte să producă metastaze, înainte să se ajungă în stadii avansate”, a declarat Prof. Irinel Popescu.

Este foarte important traseul pacientului după pozitivarea testului fecal imun ( FIT – Fecal Immunochemical Test). Sunt pacienţi care nu mai sunt de găsit după ce testul iese pozitiv şi trebuie să facă mai depare procedura de colonoscopie.

Citește și: Câte dușuri sunt recomandate vara și cât ar trebui să dureze. Dermatologii trag un semnal de alarmă și dezvăluie greșelile pe care le fac mulți oameni

„La Institutul Fundeni profesorul Cristian Gheorghe coordonează un program care acoperă toată România de sud, de depistare precoce a cancerului colorectal şi în care un număr semnificativ de cazuri au fost depistate prin acest procedeu. Ce pot să spun este că pe de o parte, chiar şi în program, unii pacienţi nu sunt suficient de complianţi, au fost cazuri de teste pozitive la care foarte greu a mai fost găsit pacientul, câteodată deloc, iar populaţia generală, deşi am spus de multe ori acest lucru, de acum peste 45 de ani,în orice caz peste 50, fiecare o dată pe an ar trebui să-şi facă acest test”, a explicat Prof. Irinel Popescu.

Ce înseamnă descoperirea unui cancer colorectal în fază avansată. Se poate ajunge la metastaze în zona în care a apărut cancerul sau la distanţă, în diferite organe. Pacienţii trebuie să se controleze anual astfel încât să nu se ajungă la forme avansate de boală. Testul FIT este recomandat pentru persoanele cu vârsta între 50 şi 75 de ani care nu prezintă simptome specifice ale cancerului de colon dar care sunt la risc, au de exemplu antecedente familiale de cancer de colon.

„Boala neoplazică se caracterizează prin diseminare, diseminare şi invazie şi loco-regional dar mai ales la distanţă, sunt acele metastaze care pot să apară în ficat, în plămâni şi cu care lupta nu e uşoară. Totuşi trebuie să spun că în ultimul timp s-au înregistrat chiar şi aici progrese remarcabile, mai ales pentru cancerul de colon stâng, şi mai ales pentru variantele care se cheamă KRAS wild, care nu au mutaţie la nivelul acestei gene, există protocoale de chimioterapie şi imunoterapie destul de eficiente şi boala poate fi ţinută pe loc şi pentru care supravieţuirea poate fi mult mai bună decât era altă dată, cu o calitate a vieţii acceptabilă. Ar fi bine să nu se ajungă aici, dar chiar şi în aceste stadii, astăzi există tratamente oncologice foarte eficiente.

Medicina modernă pleacă de la ideea că o boală, atunci când a produs simptome, vorbim de cancer în general, este deja în stadiu avansat. Ideal este ca aceste cancere, indiferent de tipul lor, să fie depistate înainte de a produce simptome. Pentru că atunci sunt în stadii curabile şi curabilitatea ţine în primul rând de actul chirurgical, deci extirparea unor tumori în stadii incipiente este curativă, aşa încât astăzi e bine să nu mai vorbim de semne şi simptome ci mai degrabă de programe de screening, de faptul dacă acel cetăţean şi-a făcut în acel an testul.

Citește și: EXCLUSIV Reacția ministrului Alexandru Rogobete la zvonurile că bolnavii de cancer vor fi singurii exceptați de la plata CASS: „Nu s-a citit complet Ordonanța. Toți pacienții cronici o să beneficieze de tratamente și investigații”

Când încep să apară simptome poate să fie nu prea târziu, dar destul de târziu. Ridică semne de întrebare sângerările în scaun dacă bolnavul le observă, ridică semne de întrebare tulburările de tranzit, alternanţa de constipaţie cu diaree sau constipţie progresivă, însoţită de senzaţie de greaţă şi vărsături, semne că undeva, în calea tranzitulu intestinal există un obstacol”, a explicat medicul.

Mai multe tipuri de cancere pot fi depistate din vreme dacă se fac anumite analize recomandate de medicul de familie sau de medicul specialist, în funcţie de anumiţi factori.

„Ar trebui să nu mai vorbim în ziua de astăzi care sunt semnele care pot să atragă atenţia, ci ar trebui să vorbim foarte mult de acele controale anuale pe care oricine trebuie să şi le facă, nu e singurul tip de cancer care poate fi depistat precoce şi cineva care are responsabilitatea propriei sănătăţi, mai ales când vedem cât de scumpă a devenit sănătatea, nu numai la noi, ci peste tot, îşi face o dată pe an un control şi în felul ăsta pot fi prevenite foarte multe boli, accentuez asupra acestei atitudini care ţine de populaţie în general, de mentalităţile care trebuie puţin schimbate şi reorientarea mai degrabă profilactică decât curativă.

Dacă îmi permiteţi, după mine, Mihai Leu a fost o personalitate ieşită din comun, din toate punctele de vedere, nu numai că a fost un mare sportiv, dar şi un mare om şi cu un psihic extraordinar care l-a ajutat în această luptă cu boala. O personalitate greu de reprodus, în cazul despre care vorbim, o boală extrem de agresivă, din start,  dar îmi permit să spun aşa, o personalitate ieşită din comun. La noi a fost internat de multe ori şi ultimul an a fost greu”, a declarat pentru News.ro Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu.

Citește și: Câte dușuri sunt recomandate vara și cât ar trebui să dureze. Dermatologii trag un semnal de alarmă și dezvăluie greșelile pe care le fac mulți oameni

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Zodiile pentru care destinul trece printr-o transformare totală. Se vede străinătatea, apar locuri de muncă noi, oportunități financiare și chiar povești de dragoste
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african