Fără mască la locul de muncă de la 1 iunie. Măsura, valabilă doar pentru cei vaccinați

Persoanele vaccinate vor putea renunța la purtatul măștii de protecție în spațiile închise, însă cu respectarea unor condiții. Această măsura se va aplica doar la locul de muncă.

27 mai 2021, 16:27
Fără mască la locul de muncă de la 1 iunie. Măsura, valabilă doar pentru cei vaccinați

„Masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă  în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.” a declarat Raed Arafat.

„Nu se pune problema să renunțăm la masca de protecție în orice spațiu închis. Doar la locul de muncă. Dacă din 5 persoane e una singură nevaccinată, toți trebuie să poarte mască.”, a subliniat Arafat.

Știre inițială

Guvernul condus de Florin Cîţu se reuneşte în şedinţă de la ora 17 pentru a stabili ce măsuri anti-COVID urmează să fie relaxate de la 1 iunie.

Premierul Florin Cîţu a anunţat zilele trecute că în următoarea şedinţă de Guvern vor fi adoptate măsurile de relaxare ce urmează a fi aplicate de la 1 iunie, menţionând că nu există niciun motiv să nu se meargă mai departe cu calendarul relaxărilor.

„Am prezentat un calendar al relaxărilor – 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Ne ţinem de acest calendar. În şedinţa următoare de Guvern – cred că şedinţa o să fie joi sau vineri – vom avea măsurile pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm şi pentru celelalte perioade, vom ajusta acum. Am avut discuţii (…) cu cei care sunt afectaţi direct, vom îmbunătăţi unele dintre măsuri în funcţie de aceste discuţii”, a afirmat Florin Cîţu, înaintea şedinţei conducerii PNL.

Citeşte şi: Noi măsuri de relaxare, de la 1 iunie. Anunţul momentului, făcut de Florin Cîţu: „Toate depind de campania de vaccinare”

Şi vicepremierul Dan Barna a confirmat, pentru Ştirile ProTV, că joi se vor aproba măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare de la  1 iunie, chiar dacă acestea nu apar pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

Ce măsuri anti-COVID se relaxează de la 1 iunie

Ce măsuri anti-COVID se relaxează de la 1 iunie. Şedinţă de Guvern pentru ridicarea de noi restricţii

Conform hotărârii CNSU privind planul de relaxare a măsurilor anti-COVID, de la 1 iunie, restaurantele din toată țara se dechid la o capacitate de 70%, în interior. De asemenea, la începutul verii se redeschid cluburile de noapte, discotecile. De asemenea, se vor putea organiza activităţi culturale, artistice și de divertisment în spaţii deschise cu până la 1.000 de participanţi cu condiţia asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Numărul participanţilor poate fi mai mare de 1.000 dacă toți participanții sunt vaccinaţi anti-COVID şi fac dovada că au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Citeşte şi: EXCLUSIV Care este „ţinta de vaccinare” pe baza căreia Guvernul decide măsurile de relaxare de la 1 iunie

Şi tot de la 1 iunie va crește şi numărul maxim de invitaţi la nunţi, botezuri, aniversări sau parastase. Dacă evenimentul are loc la interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă nunta sau botezul sunt organizate în aer liber pot participa până la 70 de persoane.

Citeşte şi: Dan Barna anunţă că se redeschid festivalurile: „Condiţia e ca persoanele să fie vaccinate”

De la 1 iunie crește şi numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii şi pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.

Și competițiile sportive se vor desfășura cu spectatori de la 1 iunie până la 25 la sută din capacitate.

Se dechid piscinele interioare şi sălile de fitness până la 70% din capacitate.

Tot de la 1 iunie se redeschid locurile de joacă pentru copii amenajate la interior.