Care este cea mai ieftină variantă de casă nouă: Lemn, metal, cărămidă sau polistiren?

Pentru cei care vor să îşi construiască o casă în această perioadă, varianta casei de lemn, care înseamnă şi casă de locuit permanentă, nu numai de vacanţă, constituie cea mai ieftină variantă de casă. După casa de lemn, urmează casa tip sandwich, din panouri de polistiren umplute cu beton, casa tradiţională de cărămidă şi beton, cea mai scumpă variantă de casă fiind cea construită pe structură metalică.

13 mai 2013, 08:54

Casa de lemn nu înseamnă numai casă de vacanţă. Constructorii spun că aceste tipuiri de construcţii sunt foarte durabile, motiv pentru care case cu o vechime de sute de ani, care mai pot fi văzute şi astăzi, sunt casele de lemn. În SUA sau Canada, marea majoritate a caselor sunt cele construite pe structură de lemn, cu panouri tip sandwich tot de lemn.

Înainte de boom-ul imobiliar, preţul unei case construite după tehnologie americană, pe structură de lemn, cu panouri tip sandwich, ajunsese la aproximativ 450 de dolari pe metrul pătrat construit, la cheie. „Acum preţul este de aproximativ 320 de euro metrul pătrat”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Ştefan Lipoviceanu, reprezentant al Drumon Sistem Construction.

Avantajul lemnului

Un avantaj al construcţiei de lemn ar fi acela că o locuinţa se încălzeşte mult mai repede. „Un alt avantaj pentru cei care vor să îşi cumpere o casă de lemn este elasticitatea acestui material, care nu permite apariţia fisurilor în pereţi, amortizează vibraţiile şi absoarbe undele seismice”, explică pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administratorul Policons Group.

Dezavantajul este că podelele trebuie izolate fonic. „Dacă ai copii şi sar pe podea, mai ales la etaj, duşumeaua trepidează şi scoate zgomot”, a amintit Ciprian Ana.

CASA din polistiren şi beton

Sistemul Amvic este alcătuit din două panouri uşoare din polistiren expandat, unite cu bride din plastic dur încastrate. Locul dintre aceste panouri din polistiren este umplut cu beton. Preţurile pentru o casă tip sandwich din polistiren şi beton, la roşu, cu tot cu fundaţie, variază între 160 şi 170 de euro metrul pătrat desfăşurat.

Construcţia cu cofraje din polistiren presupune executarea a trei etape simple: aşezarea cofrajelor tip lego unul peste celalalt, montarea armăturii şi turnarea betonului.

„Barele din oţel au rolul de ranforsare orizontală, sunt puse în cofraje după montarea fiecărui rând, iar ranforsarea verticală se introduce când peretele este gata pentru turnarea betonului”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, Marin Cruţescu, directorul general al companiei Amvic, producător de cofraje din polistiren. Ranforsarea este din fier-beton şi conferă o mai mare rezistenţă pereţilor.

Preţul la cheie al unei case construite în acest sistem ajunge până la 350 de euro metrul pătrat, cu finisaje medii.

Avantajele polistirenului

Principalele avantaje ale acestui tip de construcţie este costul mai mic pe care proprietarul îl va plăti pentru încălzirea şi răcirea casei. „Sistemul oferă o izolare termică mai bună cu 30-50% faţă de orice alt tip de construcţie şi o izolaţie fonică de până la 50%”, susţine Marin Cruţescu.

Dezavantajul este acela că construirea în sistem Amvic necesită o mai mare atenţie.

„La o construcţie normală se decofrează şi se pot remedia anumite greşeli de turnare ale betonului. La sistemul sandwich nu se poate vedea betonul turnat. Normal, betonul când este turnat trebuie vibrat. O vibrare poate însemna distrugerea polistirenului. Astfel, se poate constata, dacă s-ar putea vedea, că un perete nu are bază pentru că acolo nu a mai ajuns betonul”, a spus Octavian Ungureanu, arhitect, pentru ROMÂNIATV.NET.

„Casa normală”

Constructorii spun că anul acesta casa tradiţională de cărămidă şi beton s-a mai ieftinit. „Preţul de construcţie al unei case a scăzut în acest an cu aproximativ 5%, din moment ce cererea este tot mai mică” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group.

Anul trecut, o casă la cheie costa aproximativ 400 de euro metrul pătrat. Anul acesta cei ce vor să îşi facă casă o pot face mai ieftin cu câteva mii de euro, în funcţie de suprafaţa locuinţei. „Ţinând cont că cererea este tot mai mică preţul unei case la cheie, cu finisaje medii, fără preţul terenului pe care s-a construit, ar fi undeva la 380 de euro metrul pătrat” a precizat Ciprian Ana.

Cea mai scumpă variantă de casă

Casa construită pe structură metalică uşoară este cea mai nouă metodă de construcţie a casei, motiv pentru care este şi cea mai scumpă variantă de casă. „Odată cu venirea crizei, cei ce voiau să îşi facă casă au început să caute alternative. Lipsa banilor i-au adus să se intereseze de casele pe structură de metal uşor. Firma noastră înregistrează an de an creşteri în vânzări. Anul trecut, cifra de afaceri a crescut cu 60% faţă de anul 2011. În 2011, am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 100%”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Marius Rotaru, administratorul firmei SC Unic-Rotarex SRL.

Cum se face casa pe structură metalică

Ramele confecţionate din structură metalică se fixează de fundaţia de beton cu ancore mecanice şi fiole chimice care asigură o fixare definitivă a casei. Această modalitate de prindere presupune fixarea unor tije filetate în fundaţie cu ajutorul unor componente chimice care formează un fel de adeziv. Ramele sunt prinse de fundaţie din 50 în 50 de centimetri.

Pereţii casei sunt construiţi la partea exterioară din plăci de OSB, peste care se adaugă polistiren tencuit pe plasă din fibră de sticla.

La interior, pereţii sunt confecţionaţi din plăci de gips carton în două straturi. Între placarea exterioară şi cea interioară se montează un strat de izolaţie din vata sticlată caserată cu folie de aluminiu.

Criza a afectat şi această piaţă, în sensul că preţurile la case s-au micşorat. În anul 2007, o casă ridicată pe structură metalică costa în jur de 500 de euro metrul pătrat. În prezent, preţul unei case la cheie, construită pe structură metalică uşoară, este de aproximativ 400 de euro metrul pătrat.