Ce obligaţii au asociaţiile de proprietari în 2014

Asociaţiile de proprietari au anumite obligaţii pe care trebuie să le îndeplinească la începutul anului, se arată într-un comunicat de presă al Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. În cazul în care nu realizează aceste obligaţii, asociaţiile riscă amenzi de până la 3.000 de lei.  

28 ian. 2014, 08:30
Ce obligaţii au asociaţiile de proprietari în 2014

Astfel, asociațiile de proprietari sunt obligate ca în primul trimestru al anului să organizeze adunarea generală ordinară, care trebuie convocată de președintele sau de comitetul executiv al asociației, scrie avocatnet.ro.

Neconvocarea adunării generale ordinare, cel puțin o dată pe an, în primul trimestru, de către președintele sau de comitetul executiv al asociației de proprietari, constituie contravenție și se sanctionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei.

În același timp, proprietarii trebuie anunțați referitor la data adunării generale cu cel puțin șapte zile înainte ca aceasta să aibă loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Anunțul trebuie afișat într-un loc vizibil sau informarea se va realiza pe bază de tabel nominal convocator.

Adunarea generală a asociației de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari sunt prezenți personal sau prin reprezentant legal, menționeaza Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Dacă nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea va fi suspendată și reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări. La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada ca toți membrii asociației de proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.

Conform sursei citate, dovada convocării și reconvocării o constituie afișul de la avizier și tabelul nominal convocator cu semnături.

Aceeași sursă mai precizează ca procesul verbal al adunării generale se aduce la cunoștința tuturor membrilor asociației de proprietari.

Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a sedintei adunarii generale vor trebui incluse, in mod obligatoriu:

-analiza si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli,

-stabilirea fondurilor de rulment si reparatii,

-remuneratia conducerii asociatiei,

-prezentarea situatiei restantierilor din cadrul asociatiei si masurile luate,

-situatia platilor catre furnizorii de servicii,

-raportul cenzorului,

-modalitatea de repartizare a diferentelor de apa.