Ce părere are IPS Teodosie despre consumul de fructe de mare în post: „Cum să fie fructe, dacă mișcă gângăniile?”

Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, avertizează creștinii-ortodocși înainte de Postul Paștelui, care începe luni, 27 februarie 2023. Consumul de fructe de mare nu reprezintă o „scurtătură" dezirabilă pentru Biserică, susține celebrul preot. 

25 feb. 2023, 23:01
Ce părere are IPS Teodosie despre consumul de fructe de mare în post: „Cum să fie fructe, dacă mișcă gângăniile?”

Creștinii-ortodocși se pregătesc pentru 40 de zile de post până la Paști, marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, care va fi celebrată în duminica de 16 aprilie.

IPS Teodosie a răspuns la toate întrebările ascultătorilor. Provocat să vorbească despre dezlegarea la brânză și ouă, respectiv la pește, preotul a explicat:

„Hai să ne înțelegem. Până acolo au mers unele persoane, bătrâne, care după judecata lor, peștele e mai de dulce decât ouăle și brânza. Deși eu am mai spus-o, dar se uită… Chiar unii o scoteau că e mai păcat să mănânci pește decât carne. S-a dus vorba asta ciudată.

De câte ori este dezlegare în Postul Mare la brânză și la ouă? Niciodată! Dar la pește este, la Buna Vestire și la Intrarea în Ierusalim. În Postul Crăciunului, de atâtea ori este dezlegare la pește, după intrarea în biserică este dezlegare la pește sâmbăta și duminica și la sărbătorile mari, până la 20 decembrie, de Sfântul Ignatie. Deci dezlegare la brânză și la ouă include în mod logic dezlegarea la pește. Peștele este mai de post decât brânza, laptele și ouă”, a declarat Teodosie, la Radio Dobrogea.

 

IPS Teodosie nu este de acord cu consumul de fructe de mare în post

 

Cunoscutul preot nu este de acord cu consumul de fructe de mare. În opinia lui IPS Teodosie, fructele de mare sunt animale, deci produse din carne, în niciun caz fructe permise pentru consum în timpul postului.

„Nu prea-s de acord cu gângăniile, așa-numitele fructe de mare. E o păcăleală cu aceste fructe de mare. Care sunt animale, cum să fie fructe dacă mișcă? Care adună toxine…

Este o șmecherie pe care o folosesc mulți. Unii le mănâncă de mare plăcere, eu nu pot de jenă, nici cu ochii, nu le pot…”, a mărturisit Teodosie, potrivit sursei citate.