Ce spune Maia Sandu despre unirea cu România. Moldovenii nu sprijină ideea, deşi peste un milion au paşaport românesc!

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a pus în discuție unirea Republicii Moldova cu România. Ce părere are aceasta despre această posibilitate?

29 mai 2023, 09:55
Ce spune Maia Sandu despre unirea cu România. Moldovenii nu sprijină ideea, deşi peste un milion au paşaport românesc!
Ce părere are Maia Sandu despre unirea României cu Moldova: „Există sprijin pentru reunificarea cu România, dar nu este suficient

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a vorbit într-un interviu recent pentru postul de televiziune francez Geopolitique despre posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. Aceasta a subliniat că în acest moment nu există suficient sprijin pentru această idee și că este puțin probabil ca acest lucru să se înfăptuiască. Mai mult de atât, Maia Sandu a mai explicat că Moldova este ma concentrată pe integrarea în Uniunea Europeană și că în momentul de față toate demersurile sunt făcute în această direcție.

Citește și: Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova : „Da, Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova”

„Există sprijin pentru reunificarea cu România, dar nu este suficient. Sunt oameni care promovează această idee, dar nu sunt de ajuns. Există sprijin pentru integrarea în UE și pentru asta ne străduim”, a declarat Maia Sandu.

Totuși, președinta Republicii Moldova a subliniat că între România și Republica Moldova există o relație extrem de apropiată.

„Construim o linie de înaltă tensiune care ne va lega de România. Am început-o în 2019 când eram prim-ministru, dar construcția în sine a început când am revenit la putere în 2021. Va mai dura doi ani și este un proiect important. Plănuim să începem în curând o altă legătură pentru a construi o altă linie în nordul Moldovei, dar între timp va trebui să ne bazăm pe aceleași posibilități ca anul trecut. Știm că și atunci când cumpărăm energie electrică din România trebuia să treacă prin Ucraina, iar de fiecare dată când era bombardată rețeaua ucraineană nu puteam lua nici electricitate. Sperăm că situația din Ucraina se va îmbunătăți pentru că acea țară a fost întotdeauna un furnizor de energie electrică pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.

În acel interviu pentru Geopolitique, Maia Sandu a mai pus în discuție și Transnistria. Aceasta speră să unească cele două maluri ale Nistrului, până în momentul în care Republica Moldova va adera la UE. Totuși, dacă acest lucru nu se întâmplă, ea consideră că nu va fi o problemă.

„Regiunea transnistreană beneficiază de regimul de liber schimb, la fel ca și restul țării, și am văzut rezultatele: două treimi din exporturile Moldovei merg către țările UE. Iar când ne uităm la regiunea transnistreană, jumătate din exporturile sale merg către UE. Astăzi, jumătate dintre cei care lucrează în străinătate din regiunea transnistreană lucrează într-o țară din UE”, a spus președinta.

De curând, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au adoptat o lege privind redenumirea limbii moldovenești în limba română. 58 din 101 deputați au votat pentru adoptarea documentului. Blocul de opoziție format din socialiști și comuniști s-a opus. În urma votului Maia Sandu a semnat legea.

Citește și: Maia Sandu a ieșit în stradă. Președintele cere acceptarea Moldovei în UE: „Trebuie să fim europeni și în acte!”