Ce părere are Robert Kiyosaki despre CBDC – moneda digitală controlată de guvern: „Intimitatea merge într-o direcție orwelliană!” (VIDEO)

Scenariul introducerii monedei digitale controlate de guvern creează tensiuni din ce în ce mai mari în societățile americane și europene. Printre cei care se opun modelului utilizat în statul comunist chinez se numără celebrul Robert Kiyosaki.

22 apr. 2023, 11:05
Ce părere are Robert Kiyosaki despre CBDC – moneda digitală controlată de guvern: „Intimitatea merge într-o direcție orwelliană!” (VIDEO)

Din ce în ce mai mulți afaceriști și investitori aduc în discuție CBDC-ul (Central Bank Digital Currency), sistemul centralizat de monede digitale, fungibile, pe model chinezesc, care ar amenința și Occidentul.

Afacerist în domeniul imobiliar, autor celebru de carte, Robert Kiyosaki și-a exprimat punctul de vedere pe tema CBDC în podcastul pe care-l realizează, „The Rich Dad Radio Show”.

Într-o discuție cu investitorul George Gammon, Kiyosaki s-a arătat îngrijorat de viitorul model financiar, care ar putea fi implementat, dacă legea va fi schimbată în SUA.

„Ceea ce CBDC e cu adevărat, când te uiți la mecanism (…) se referă la mutarea răspunderii de la bancă (n.r – acolo unde oamenii au depozite), către Rezerva Federală (FED).

Asta este fix ceea ce trebuie să oprim, asumându-ne valori precum libertatea, piața liberă și în special, intimitatea, pentru că toate aceste aspecte orwelliene pe care le-am auzit nu vrem să se și concretizeze. Aceste lucruri nu se pot întâmpla dacă dolarii nu sunt în bilanțul de la FED (…) Din fericire, acest lucru este încă ilegal și o recunosc și ei. Deci atât timp cât timp ne asigurăm că ei nu schimbă legea, va fi foarte dificil sau imposibil să implementeze CBDC-ul”, a avertizat George Gammon.

 

Robert Kiyosaki, despre CBDC: „Nu vreau să știe (n.r. – guvernul) cum îmi cheltuiesc banii!”. Investitorul se teme de un scenariu în stilul „George Orwell”

 

Kiyosaki crede că la nivel guvernamental, pentru a impune mai mult control, există un interes pentru a reduce tendința de a utiliza bani cash și chiar conturile bancare. Astfel, migrația ar putea fi orientată către blockchain, crede celebrul investitor.

„Da, oameni ca mine se panichează. Spun că ‘Doamne, mă vor urmări!’. Nu vreau să știe cum îmi cheltuiesc banii, nu e treaba lor să facă așa ceva! Dar știi, cu tehnologii precum blockchain, ei pot monitoriza tot ceea ce vor. Așadar, intimitatea merge într-o direcție orwelliană, așa cum spune și George Gammon, care vorbește despre ‘1984’. ‘Fratele cel mare te urmărește’. Despre asta e vorba”, a comentat Robert Kiyosaki.

Invitatul cunoscutului autor de carte a explicat că în situații de criză, de instabilitate financiară, unii oameni, de frică, ar putea accepta mai ușor anumite decizii care limitează anumite drepturi fundamentale, fără a se gândi prea mult la consecințe.

„E un lucru pe care l-am auzit și în 2020, 2021, că oamenii, în situații de criză, sunt dispuși să sacrifice libertatea sau percepția legată de siguranță (…)”, a replicat Gammon.

În acest context, Robert Kiyosaki își îndeamnă urmăritorii să nu țină banii „la saltea”, pentru că se devalorizează rapid, ci să investească în Bitcoin, imobile, aur și alte materiale prețioase.

În SUA, o altă voce proeminentă care se opune CBDC-ului este guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis. Potrivit acestuia, dacă modelul chinez va fi preluat în SUA, libertatea financiară a cetățenilor va fi aspru pusă în pericol.

CBDC-ul creează îngrijorare și în România. În cadrul unui eveniment crypto, organizat în țara noastră, la care a luat parte și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja (PNL), prezentatorul s-a afișat cu un tricou pe care era inscripționat un mesaj „anti-CBDC” – vezi AICI VIDEO. În traducere, „CBDC nu înseamnă bani. CBDC înseamă doar supraveghere”.